Kliimaportaali Accuweather andmetel on kuumalaine kõige painavam Lääne- ja Kesk-Euroopas, näiteks Prantsusmaal, Saksamaal, Portugalis, Hispaanias ja Belgias, kuid kaitstud ei ole ka idapoolsemad riigid - sarnaseid kuumalaineid ennustatakse ka Poola, Slovakiasse ja Ungarisse.

"Juuli ja augustikuus võivad temperatuurid Lõuna- ja Ida-Prantsusmaal küündida näiteks 40 kraadini," ütles Accuweatheri meteoroloog Tyler Roys. Veelgi kuumem tõotab olukord tulla Hispaanias ja Portugalis, kus kohati võib oodata kuni 43 kraadiseid temperatuure.

Eestis on kuum, aga mitte põletav

Skandinaavias ja Ida-Euroopas niivõrd kuumasid ilmasid oodata ei ole, pigem on oodata mõistlikumaid ilmasid ning suuremaid sademeid kui eelmisel aastal. "Kui eelmisel aastal esines Skandinaavias vaid 50 protsenti tavapärastest sademetest, siis sel aastal on see number 70-100 protsendi vahel," selgitas Roys.

Samas tõdes meteoroloog, et ka meie piirkonnas võib õhk kohati päris kuumaks minna ning ulatuda kuni 38 kuumakraadini. Seega, päris nii tuliseks, kui kuumalaine keskmes olevas Kesk-Euroopas, meil ilm suure tõenäosusega ei lähe, kuid soojem on meil siin küll. Kuumalaine võib aga ulatuda lausa Leedu ja Ukraina aladeni.

Balkani poolsaart ja Türgit heidutavad äikesetormid

Kreekasse, Serbiasse, Rumeeniasse ja Bulgaariasse reisijatel tasub tähelepanelik olla äikesetormide suhtes, mis piirkonnas sel suvel tavalised saavad olema. "Nende tormidega kaasnevad äike, ulatuslikud sademed, tormituuled ja rahe," selgitas Roys. Tema sõnul võivad kõige vägematest tormidest isegi tornaadod tekkida.

Suurema tõenäosusega esinevad tormid suveõhtudel ja pärastlõunal ning võivad Balkani ja Türgi aladelt jõuda ka läände ning seega ka Itaaliat mõjutada.

Ühendkuningriiki, Põhja-Prantsusmaad ja Madalmaid ähvardab põud

Kõige mõnusam suveilm ootab suve alguses ilmselt Ühendkuningriigi lõunaosa, Põhja-Prantsusmaa ja Madalmaade elanikke - ilm on kuiv ning temperatuurid on pisut üle keskmise. Tõsi, võib esineda üksikuid paari päeva pikkuseid kuumalaineid, kuid valdav osa kuumusest jääb Euroopa mandriosa keskmesse."Maksimaalselt tõuseb kuumalainetega õhutemperatuur Lõuna-Inglismaal 32 kraadini," ütles Roys.

Ajapikku muutub kuiv ja keskmisest soojem ilm aga ebamugavaks ning toob suve teises pooles suure tõenäosusega kaasa põuaperioodi. Võimalik on, et piirkonnas esineb veepuudust ning kahjustada saavad põllumajandusproduktid. Hilissuvel võib kuumuse tõttu suureneda ka metsatulekahjude risk.

Tasub vett juua ja päeva planeerida

Kõigis tulistes piirkondades soovitatakse inimestel võimalusel kasutada konditsioneeri, juua palju vett ning veeta võimalikult palju aega varjus. Lisaks sellele rõhutavad meteoroloogid, et keskpäeval, kui on kõige kuumem, pole ülemäärane füüsiline pingutamine mõistlik, seega trennid tuleks pigem lükata õhtupoolsesse aega.

Kuna kuum takistab õhu liikumist, on oodata ka õhukvaliteedi langust, selles osas on oluline tegur ka tõenäoliselt Kesk- ja Lääne-Euroopas tekkivad metsatulekahjud, mis õhku tuhka paiskavad.