Sündmuste Horisondi teleskoop on maasuurune "virtuaalteleskoop", mis tähendab, et see koondab interferomeetria põhimõttel oma tööks mitmeid üle maailma asuvaid raadioteleskoope. See loodigi ühe eesmärgiga - pildistada Linnutee keskel olevat musta auku Sagittarius A*.

Kuna must auk ei lase valgust välja, saavad astronoomid teleskoobi abil pildistada vaid musta augu sündmuste horisonti ehk aegruumi neid punkte, kus vaatleja jaoks aeg seisma jääb, sellest ka teleskoobi nimi. Seega on mustast august tehtava pildi puhul kummaline olukord - see on küll foto mustast august, kuid samal ajal see ka ei ole foto mustast august, kuna sündmuste horisondist kaugemale ei nähta.

Eelmise aasta alguses lõid Sündmuste Horisondi teleskoobiga tegutsevad teadlased mudeli sellest, milline foto välja võiks näha (vt loo foto). Tõenäoliselt saame järgmisel nädalal seega vähemalt osalise vastuse mitmetele põletavatele küsimustele - milline must auk välja näeb ja mida sealt kiirgab? Kuidas laheneb üldrelatiivsusteooria ja kvantfüüsika vaheline konflikt? Miks osadest mustadest aukudest lähtuvad ainevood, aga teistest mitte? Ootame huviga.