Metaani olemasolu Marsil on kinnitanud nii 2003. ja 2004. aasta NASA ja ESA missioonid, samuti tuvastas 2014. aastal planeedil metaani Curiosity kulgur.

2016. aastast ülaltpoolt Marsi atmosfääri seiranud ESA ExoMars TGO orbiiter aga tulemusi kinnitanud ei ole. Teadlased eeldasid, et orbiiteri ülitundlikud sensorid võimaldavad kinnitada metaani olemasolu planeedi atmosfääris, kuid hetkeseisuga pole TGO metaani üldse tuvastanudki, vaatamata sellele, et suudab tuvastada isegi ülimadalaid kontsentratsioone - minimaalselt kuni 50 osakest triljonist.

Teadlased on küll hämmingus, kuid tõdevad, et tegemist on vaid esialgsete mõõtmistulemustega - hetkeseisuga on tulemustes veel palju müra, samuti on alles pooleli andmete analüüsimine. Samuti ollakse arvamusel, et varasemad planeedil tehtud mõõtmised ei ole vigased.

Nimelt arvavad teadlased nüüd, et metaani võib hoopis välja immitseda planeedi pinnast, mis tähendabki seda, et seda on lihtsam tuvastada selle pinnal olevate masinate abil. Atmosfääri väljaspoolt vaadeldes võib aga metaan jääda hoopis märkamatuks.