Science Alert vahendab, et kokku leidsid arheoloogid koridorist 19 puitkuju, millest osadel on maskid. Arheoloogide hinnangul on kujukesed umbes 800 aasta vanused. Iga kuju on umbes 70 sentimeetri kõrgune ning kannab käes saua. Kujude seljas on ümarad esemed, mis võivad kujutada kilpi. Osadel kujukestel näos olevad maskid on tehtud beežist savist. "Me oletame, et need on valvurid," ütles arheoloog Henry Gayoso Rullier Peruu väljaandele El Comercio.

Rullieri teooriat toetab ka see, et 33-meetri pikkune käik viis Utzh Ani palee tseremoniaalülesanneteks kasutatud õue. Kõiksugu tseremoniaalsel otstarbel kasutatud ehitiste või nende osade puhul oli üpris tavaline, et neid valvas terve hulk tseremoniaalseid valvureid. "Tõenäoliselt on need valmistatud ajavahemikust 1100-1300 m.a.j., seega võib tegu olla kõige vanemate skulptuuridega Chan Chanis," ütles Rullier.

Lisaks kujukestele leiti Utzh Ani paleest tööde käigus laineid ja kalureid kujutavaid seinamotiive ning kujutisi kaslast meenutavast "kuuloomast", kellel oli enne koloniaalajastut elanud rannikualade indiaanikultuurides suur roll.

Chan Chan lisati UNESCO maailmapärandi nimekirja 1986. aastal. Tegemist on suurima muldehitistest koosneva linnastuga maailmas - kokku kuulub sinna üle 10 000 hoone. Linna hiilgeaeg oli vahemikus 900-1470, misjärel see vallutati Inkade poolt ning liideti Inkade impeeriumiga. Sellest hetkest läks linna jaoks kõik allamäge ning praeguseks on kunagisest suurest metropolist alles vaid varemed.

Restaureerimistööd ja väljakaevamised linnastus kestavad kuni 2020. aasta suveni.