Ameerika Ühendriikides eluslooduse seirega tegelev Fish and Wildlife Service (FWS) tegi saarest satelliidifotod enne ja peale tormi, millelt on näha, kuidas tuleviku tõusvad mereveetasemed ja hävitavad tormid teistele pisisaartele mõjuda võivad. Saar oli küll looduskaitse all, kuid tormidele ei tähenda see loomulikult mitte midagi.

"See on järjekordne täke ökosüsteemide mitmetahulisuse müüris," ütles kohalikule Honolulu Civil Beat nimelisele ajalehele Hawaii Ülikooli teadlane Chip Fletcher, kes samuti satelliidifotodelt saare kadumist märkas. Kuigi saar oli üliväike, vaid umbes kilomeetri pikkune ning 120 meetri laiune, oli sellel ökoloogilisest vaatepunktist väga oluline tähtsus: see oli oluline elupaik kohalikele ohustatud hüljestele ning roheliste merikilpkonnade haudumispaik.

Nüüd uurivadki teadlased, kui suur mõju saare kadumisel kohalikule ökosüsteemile on, vahendab Sciencealert. "Liigid on küll mingi piirini väga vastupidavad, kuid tulevikus võib ette tulla hetk, mil sellest vastupidavusest ei piisa," ütles USA riiklikus tasandil ookeanite ja atmosfääri järelvalvega tegelev Charles Littnan Honolulu ajalehele.

Chip Fletcher oli ka varasemalt hinnanud, et saarel ei pruugi pruugi pikka iga olla, kuid ka tema arvas, et vähemalt paar aastakümmet peaks saar kindlasti muretult eksisteerima. "Samas ei ole see üllatav, kui arvestada juba mõnd aega tõusnud mereveetasemeid. See, et orkaan juhtus sellest piirkonnast läbi minema, oli lihtsalt halb õnn, mis saarele saatuslikuks sai," ütles Fletcher Huffpostile, lisades, et tõenäoliselt suureneb selliste juhtumite hulk lähitulevikus veelgi.

Kohaliku looduskaitseala esindajad uurivad koos ametivõimudega, kuidas saarekese kadumine kohalikule loodusele mõjub. Kuid vastamata jääb olulisem küsimus - kus võiks sellised sündmused tulevikus veel aset leida? Teadlaste hinnangul ei ole tõenäoliselt tegu üksikjuhtumiga ning lähiaastatel hakkab selliseid saarte "kadumisi" üha enam toimuma.