Mis probleemist juttu on? Loomulikult sellest, et juba viimased paar aastat ei üllata nutiseadmed oma uuenduslikkusega. Jah, paberite järgi saab küll uuenenud funktsioonid ära mainida, kuid üldiselt on tegemist suhteliselt sama nutikellaga, mis Samsungi eelmine Gear S3 mudel, isegi välimus on neil pea äravahetamiseni sarnane.

Testisin suuremat, 46 millimeetrise kellakorpusega mudelit, mille näitajad on silmnähtavalt paremad kui 42 millimeetrisel kellal. Viimasel on näiteks pea poole võrra väiksem aku. Samas on väiksema korpusega kell näiteks naisterahvastele ja väiksema randmega inimestele oluline, eriti arvestades seda, et varasemad Samsungi kellad olid saadaval ainult 46-millimeetrise korpusega.

Uuel kellal on eelmisega võrreldes parem kiip, suurem aku, uuem operatsioonisüsteem, rohkem muutmälu ja parem vastupidavusstandard, kuid suures perspektiivis on need kõik niivõrd väikesed ja mõttetud erinevused, et selle pärast uut kella ostma hakata ei ole mõistlik.

Samsung Galaxy Watch

4G ajab Eestis kaardid segamini

Eesti perspektiivis on uuel kellal aga üks väga oluline funktsioon, mida eelmisel Samsungi kellamudelil Euroopas ei olnud: kell tuleb meie turule nii bluetooth kui ka 4G variandina, millest just viimane tähelepanu väärib. Gear S3 kella puhul seda varianti meil müügil ei olnud ning kuigi Gear S2 kell (ehk Gear S3 eelkäija) oli 3G LTE versioonina Eesti turul olemas, on uus Galaxy Watch esimene 4G e-SIMiga Samsungi nutikell Eestis. Oluline on siinkohal veel märkida, et ainsa Eesti mobiilioperaatorina pakub e-SIM teenust Telia.

E-SIM tähendab, et kella saab kasutada nutitelefonist eraldiseisvalt ning kell suudab pärast sidumist iseseisvalt võrguühendust pidada, ilma, et kella ja telefoni vahel oleks näiteks bluetooth ühendus. Kell seotakse spetsiaalse QR-koodi abil kasutaja tavanumbriga ning kogu netimahu arvestus ja sisse-väljahelistamised käivad ühe numbri alusel, ehk kell muutub tõsiselt nutikaks seadmeks.

See on tõsiselt hea lahendus, kuna võimaldab näiteks minna jooksma või loodusesse nutitelefoni kaasa võtmata. Kui kellelgi väga vaja on, saab ta sinuga kella kaudu ühendust võtta helistades või sotsiaalmeedias sõnumi saates. Kellalt vastusõnumite trükkimine ei ole just maailma kõige mugavam, aga ajab asja üldjoontes ära. Rõhutan - vastusõnumite trükkimine - kell võimaldab ainult vastuvõetud sõnumitele vastata, ise sõnumeid saata ei saa. Telefonikõne saab vastu võtta nii kõlari peal (kellal on sisseehitatud kõlar) või juhtmevabade kõrvaklappide vahendusel. Kõnekvaliteet on pigem hea ning asjad saab aetud.

Samuti vähendab see oluliselt kella sünkroonimise ja telefoni ligihoidmise vajadust - kell on koguaeg võrgus ning saadab terviseandmeid - samme, pulsi ja magamisandmeid vastavasse rakendusse. See tähendab seda, et tüütud hetked, kus pead maha istuma ja telefoni ja kella andmete sünkroonimiseks ühendama hakkama, kaovad ära, muutes elu palju lihtsamaks.

Samsung Galaxy Watch

Jätkuvad pisiprobleemid ühenduvusega?

Oma nutitelefoniga ma kahjuks uut kella ühildada ei saanud, vaid pidin selleks kasutama uut Samsung Galaxy Note9 telefoni, millega kell samal ajal välja kuulutati. Arvestades, et kell tuleb välja alles septembris, on see okei, et kell veel kõigi teiste seadmetega ei ühildu, kuid arvestades minu varasemaid kokkupuuteid Samsungi nutividinatega, on tegemist siiski väikese ohumärgiga.

Nimelt oli mu OnePlus 5 telefonil nii Samsung Gear IconX juhtmevabade kõrvaklappide kui ka Samsung Gear Fit 2 Pro nutivõruga ühildumisel probleeme, mis said draiveriuuendusega lahendatud alles hiljuti. Arvestades, et kõik seadmed on turul olnud umbes aasta, võttis lahendus võrdlemisi kaua aega. Tõenäoliselt on kõigi seadmetega Samsungi ökosüsteemis olija jaoks aga muret vähem ning ühendumine on kiire ja valutu, täpselt nagu see oli kella koos Galaxy Note9-ga kasutades.

Eks kella turule tulles ole näha, kuidas Galaxy Watch teiste tootjate seadmetega ühildub ning kui valutult kogu protsess kulgeb.

Siiski üks parimaid

Vaatamata sellele, et kellal ei ole palju uusi funktsioone ja selle väljanägemine ei ole muutunud, on tegemist siiski ühe kõige parema nutikellaga maailmas, millele suudab reaalset konkurentsi pakkuda ainult Apple'i kell. e-SIMi tugi teeb kella veelgi paremaks ning kui inimene juba eelmist Samsungi nutikella ei oma, siis tasub kella e-SIM versiooni ostmist tõsiselt kaaluda. Võin öelda, et mina küll kaalun seda.

Tehnilised andmed:

46 mm korpusega kell: 1.3” (33mm), Circular Super AMOLED (360 x 360) ekraan, 472mAh aku, LTE: 1.5GB RAM + 4GB sisemälu, Bluetooth®: 768MB RAM + 4GB sisemälu, Exynos 9110 Dual core 1.15GHz protsessor, vastupidavus: 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G

42 mm korpusega kell: 1.2” (30mm), Circular Super AMOLED (360 x 360) ekraan, 270mAh aku, LTE: 1.5GB RAM + 4GB sisemälu, Bluetooth®: 768MB RAM + 4GB sisemälu, Exynos 9110 Dual core 1.15GHz protsessor, vastupidavus: 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G

Hind: 4G versioon 42 mm kellast Telias 379 eurot, 46 mm kell 399 eurot.