Uudisteportaalid Yakutia24 ja Siberian Times kirjutasid, et päevavalguse ootamatust kadumisest anti teada kahest Sahha põhjapoolsest ulussist ehk rajoonist. Need olid Eveeni-Bõtantai rahvusuluss ja Žiganski uluss, kus elab kahe peale kokku umbes 7000 inimest. Piirkond ise on aga pindalalt Itaaliast suurem. Kohalike tehtud piltidelt näeb puude ja hoonete musti varje punaka taeva taustal - üsna apokalüptiline pilt.

Pealtnägijad kirjeldasid, et lisaks tundus õhk olevat mustast tolmust paks.„Tänaval oli võimatu olla,“ ütlesid veidra sündmuse tunnistajad kohalikele väljaannetele. „Ilma elektrivalguseta ei näinud mitte midagi, nii et kõik panid õue minnes taskulambid põlema, aga õues ei saanud viibida, sest hingata oli raske. Tuult ei olnud.“

Lisaks muutus vesi lahtistes veetünnides pimeduse tulles mudaks ja pärast kolmetunnist „pimendust“ olid ka piirkonna järved kaetud musta saastakihiga. Vähe sellest, hiljem leiti maas lebamas ka kümneid surnud kajakaid.

Mõistagi on ootamatule pimedusele pakutud igasuguseid põhjusi alates kuradite ja nõidade kätetööst kuni UFOde ja salastatud sõjaväeliste katseteni, aga asja taga on tegelikult ilmsesti siiski laialdased metsatulekahjud, mis nii Sahhas kui ka mujal Siberis juba kevadest saati möllanud on. Tulekahjud on nii ulatuslikud, et osa suitsust on lausa Kanadasse kandunud, teatas IFLScience.