Google Earthi laadse interaktiivse maakera juures saab valida, kui kaugesse aega soovid tagasi minna ja siis näedki, missugune tollane Maa oli, kus asusid ammused mandrid ja kus loksus ookean. Iga ajahüppe juures on lühike selgitus selle kohta, mis parasjagu meie planeedil toimus.

Vaata ja keeruta ürgmaakera SIIT!

Varajasim hetk, kuhu tagasi minna saab, on Ediacara ehk ediakaara ajastu, mis algas 600 miljonit aastat tagasi. Elu Maal oli siis veel mikroskoopiline, koosnedes suuresti ainuraksetest organismidest (hulkraksed olid just siis tekkimas). Toonased eluvormid pole suguluses ühegi tänapäevase elusorganismiga.

Ajateljel on võimalik hüpata nii aastate kui ka sündmuste järgi – näiteks võib võtta paremalt ülanurgast rippmenüüst hetke, mil ilmusid esimesed selgroogsed ja kohe pöörlebki vaataja ees 470 miljoni aasta tagune ordoviitsiumi Maa.

Dinosauruste väljasuremissündmuse aegu umbes 65 miljonit aastat tagasi näeb meie koduplaneet juba enam-vähem äratuntav välja – mandrite piirjooned on tuttavad, ehkki polaaralad on täiesti rohelised. Kriidiajastu keskmine temperatuur oligi samas tänasest umbes 4 kraadi kõrgem.

20 miljonit aastat tagasi esimeste hominiidide tekkimise ajal on Maa juba tänasele päris sarnane.

"Ma soovin, et inimesed saaksid teada, et Maal on peaaegu kujuteldamatult pikk minevik," ütles Webster Daily Mailile. "Maa on läbinud nii palju erinevaid faase, mil planeet oli tänasest täiesti erinev. Inimesed on vaid üks väike viiv ajaloos."