Niinimetatud Cognitive Reflection Test (CRT) lubab hinnata vastaja võimet suruda alla esimene intuitiivne, n-ö kõhutunde pealt keelele tulev vastus ning mõelda ratsionaalselt ja analüütiliselt, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Küsimused on järgmised:

1. Pesapallikurikas ja pall maksavad kokku 1 dollari ja 10 senti. Kurikas on 1 dollari võrra kallim kui pall. Kui palju pall maksab?

2. Viiel masinal kulub 5 minutit 5 vidina valmistamiseks. Kui palju aega kuluks 100 masinal 100 vidina tegemiseks?

3. Järvel on vesiroosilehtedega kaetud ala. Selle pindala kahekordistub iga päevaga. Kogu järve katmiseks vesiroosilehtedega kuluks 48 päeva. Kui kaua aega kuluks poole järve katmiseks vesiroosilehtedega?

Vastuste nägemiseks liigu allapoole!

Foto on illustratiivne (Foto: Wikimedia Commons / Steven Straiton)

Vastused

1. Pall maksab 5 senti. Suure tõenäosusega tahtnuks sa algul pakkuda 10 senti. Ent kuna kurikas on pallist dollari võrra kallim, siis peaks kurika hind sel juhul olema 1,10 dollarit ja kogusumma seega 1,20 dollarit. Kuid kogusumma peab olema 1,10 dollarit. Seega maksab pall 5 senti ning kurikas 1,05 dollarit.

2. Aega kulub 5 minutit. Küllap tahtnuks paljud esimese hooga pakkuda 100 minutit. Küsimusest aga saame teada, et 1 masinal kulub 1 vidina tegemiseks 5 minutit. Seega tulevad 100 masinat 100 vidina valmistamisega toime samuti 5 minutiga.

3. 47 päeva. Intuitiivne vastus olnuks 24 päeva, kuid küsimuses on ju öeldud, et vesiroosilehtedega kaetud ala kahekordistub iga päevaga. Kui kogu järve katmiseks kulub 48 päeva, siis järelikult on pool järve kaetud 47. päevaks.