Päikeseahjul GoSun Stove on viimistletud ja lihtne disain ning tänu käepidemele on seda lihtne endaga kaasa võtta. Toidualus on poolkaarjas ja sinna mahub umbes 1,4 liitrit toitu, nii et ära oota, et saaksid teha süüa palju rohkematele kui ühele näljasele inimesele korraga, kirjutab ajakiri Imeline Teadus.

Meie mahutame alusele ühe viiludeks lõigatud kanafilee ning veidi kartuleid ja porgandeid. Et peeglite efekti täielikult ära kasutada, tuleb need seadistada nii, et päikesekiired langeksid täpselt toitu sisaldavale silindrile. Tootja lubab, et toidu läbiküpsetamiseks piisab isegi talvisest päikesest.

Katsetamise päeval on õhutemperatuur ainult 10 °C. Seevastu särab päike laitmatult pilvitus taevas. Tuul puhub kiirusega 9 m/s. See on kergele ahjule peaaegu maksimaalne talutav tuulekiirus. Peeglid nihkuvad siiski mitu korda vale nurga alla, nii et vahepeal peame neid reguleerima.

Ahi läheb aga kiiresti soojaks. Pealtpoolt ahi kuumaks ei lähe, mis on hea, sest me peame ahju veidi nihutama, kui päike liigub üle taeva või kui me toitu kontrollime.

Tootja lubab, et nii liha kui ka juurviljad saavad täispäikese korral valmis umbes 40 minutiga. Päike ei paista sel päeval väga tugevalt, nii et küpsetame oma toitu ligikaudu 75 minutit. Sellest hoolimata said nii juurviljad kui ka kana lõpuks täiesti küpseks.

Ahju tööpõhimõttest loe lähemalt septembrikuu Imelisest Teadusest!