Kui suur puu on maja lähedal ohtlikult kaldus, on see risk nii inimestele kui nende varale. Puude olukorra eest vastutab kinnistu omanik. Kui kinnistul on suuri vanu puid, siis tuleks veenduda, et need on elujõulised ja poleks pehkinud oksi.

Suvi on õige aeg, et ohtlikud puud langetada ja seega sügistormideks paremini valmis olla. Puude seisukorda hindab adekvaatselt arborist või kohaliku omavalitsuse keskkonnaspetsialist.

Puu mahavõtmiseks on vaja taotleda omavalitsuse kirjalik luba ning raietöö järel esitada kirjalik aruanne, muuhulgas selle kohta, kuidas ja milliste istikutega kavatsetakse raiutud taim asendada.

Seda, et kahjud on suured, kinnitab If Kindlustuse statistika: 2016. aastal anti teada 72 kahjust, kus tugeva tuule tõttu murdunud puud või oksad kukkusid hoonetele ja sõidukitele. Ühel juhul vigastas tuule tõttu murdnud puu ka inimest. Kokku ulatusid vastavate kahjude hüvitised 155 000 euroni.

Suurim puu murdumisest tekkinud kaskokahju toimus möödunud aasta juulis Tartumaal, kui sõiduauto remont läks maksma üle 11 500 euro. 2017. aastal on viimase kolme kuu jooksul murdunud puud põhjustanud 12 kahjujuhtumit.

Loe pikemalt ja lähemalt Accelerista lehelt.