PÜÜGIKOHA VALIK. Kala otsides võin päevas läbi käia ka 40 huvitavat kohta ja hea on, kui neist kahes-kolmes kala leian. Teen kolm-neli viset ja lähen edasi uue koha juurde. Kui on võtte, siis jään loomulikult kauemaks. Suurte kalade püügil tulebki perspektiivses püügikohas kauemaks kohale jääda ja kui ei võta, siis võib hiljem tagasi tulla ja uuesti proovida.

Püügikohta valides tuleb otsida ja läbi püüda kõiksugu anomaaliad: huvitavad sopid, järsud kaldad, veealused madalikud, taimestiku servad, tõusud, langused, platood, sildade alused, kivine põhi, aknad taimestikus, uppunud puud, paadisillad, betoonist seinad, varjulised kohad puude all, tagasivooluga kohad, sügavad augud ja nende servad, kõva põhi mudase põhja keskel jne. Samuti pole vaja karta ronida sinna, kus teised ei püüa, sest just seal võib kalaõnn teile naeratada!

Vaatan tuule suunda, et hinnata jõudu ja nurka heite sooritamiseks valitud kohas. Ka püügihorisont on väga oluline, sest kala võib toituda nii pinnas, keskvees kui ka põhjas. Kaldalt püük erineb paadist püügist oluliselt. Paadiga saad rohkem kohti valida ning neid põhjalikumalt läbi püüda. Samuti tuleks jälgida, kus on kalade toitu – kas on maimu näha või on putukaid pinnal, kas kala mängib ülemistes veekihtides. Tulnud veekogule, ei kiirusta ma kohe püüdma, vaid vaatan esmalt veidi ringi. Jälgin kogu püügi ajal, kust puhub tuul ja kas see hakkab mind häirima. Püüan mitte püüda nii, et päike oleks mul selja taga ja pimestaks kalu, kes minu luti järgi tahaksid tulla. Väga heaks abiliseks on polaroidprillid, nendega näeb veealuseid objekte ja kala.

KUI TÄHTIS ON ILM? Kalastan iga ilmaga, kui päris looduskataklüsmi pole ja müts peas püsib. Vaatan ilma, et hinnata, kuidas ma ennast riidesse peaksin panema ja milleks valmis olla, kas tuuleks, päikeseks, vihmaks või isegi lumeks. Mikrojigiga saab püüda ka talvisel ajal null kraadi juures, rõngaste jäätumise vältimiseks kasutan silikoonspreid.

Esmalt vaatan, kas ilm on rahulik, et öö oleks vaikne. Muutliku ilma ja põhjatuulega on tihti olnud halb võtt. Vaikse ja päikeselise ilmaga pole ka lihtne kalastada, sest kala võib muutuda passiivseks või läheb talle ebameeldivate tingimuste eest peitu. Kerge vihmaga või pilvine ilm on alati teretulnud.

PÜÜGITEHNIKAST. Mikrojigi on mõeldud püügiks madalas vees umbes kuni 3,5 meetrini. Võib ka sügavamalt püüda, kuid see pole enam nii huvitav ja tulemuslik. Mikrojigiga püük toimib distantsil umbes kuni 25 m.

Loe artiklit täispikkuses siit.