Nüüd on plaanis sääskede levikule anda vastulöök gammakiirguse abil.

Süsteem iseenesest on väga lihtne – suur hulk isasääski kiiritatakse steriilseks ja lastakse vabasse loodusesse. Paaritumine isa- ja emasääse vahel toimub, aga järglasi ei tule.

Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur (IAEA) teatas eile, et sääskede steriliseerimiseks vajalikud seadmed saadetakse Bahia osariiki Juazeirosse.

Varem on sama meetodit kasutatud näiteks Portugalile kuuluval Madeira saarel selleks, et hävitada äädikakärbseid. IAEA teatel pole radioaktiivses protseduuris midagi uut, sama meetodit on putukatest lahtisaamiseks kasutatud üle maailma juba viimase 50 aasta jooksul.

Steriliseeritavaid isasääski ei hakata loodusest püüdma, vaid kasvatatakse ise üles. Mahud on korralikud - nädalas „toodetakse“ 12 miljonit uut isasääske, nad kõik steriliseeritakse ja saadetakse siis „objektile“.

Programmi esimene etapp näeb ette steriilsete sääskede saatmist umbes tosinasse Juazeirot ümbritsevasse linna ning seejärel otsustab juba Brasiilia valitsus, kas kiiritatud sääskede projekti peaks ka mujale laiendama.

Radioaktiivset meetodit on Brasiilias proovitud, aga esialgu vaid katsena. Recife instituudi teadlased lasid 30 000 steriliseeritud isasääske lahti Fernando de Noronha saarele, mis on 350 kilomeetri kaugusel mandrist. Tulemused selguvad aga alles mais.

Allikas: reuters.com