Staatusetööriist saadab automaatselt piirkonnas viibivatele kasutajatele teate, milles palub tal märkida, kas temaga on kõik korras, kirjutab Digitark.ee.

Väljaspool piirkonda viibivad kasutajad saavad sama tööriista kasutades kontrollida piirkonnas elavate lähedaste olukorda.

Facebook võtab asukohaandmed kasutaja profiilis märgitud elukohalinna, internetivõrgu või funktsiooni "Otsi minu sõpru" järgi. Kui asukohaga on eksitud, saab kasutaja märkida, et ta ei viibi selles piirkonnas.

Facebook ütles oma avalduses, et kommunikatsioon on sellistel hetkedel oluline nii piirkonnas viibivatele inimestele kui ka nende lähedastele väljaspool piirkonda.

Info saamiseks ja solidaarsuse näitamiseks on Pariisis elavad inimesed pöördunud ka Twitterisse, kus märksõna #PorteOuverte (“ava uks”) all inimestele ka varjupaika pakutakse.

Varasemalt on FB kasutanud ohutuskontrolli võimalust looduskatastroofide puhul (Pakistani maavärina ajal näiteks), kuid terrorirünnakud Pariisis oli esimene sedalaadi poliitilis-sõjaline sündmus, kus otsustati ohutuskontrolli võimalust inimestele pakkuda; seda kasutas üle 4 miljoni inimese.

Samas on Facebooki aga viimaste päevade jooksul korduvalt ka kritiseeritud põhjusel, et selline funktsioon pakub “illusiooni turvatundest ja ühenduvusest lähedastega”.

Samuti on Facebooki uus funktsioon saanud kriitikat, sest seda ei kasutatud varasemate terrorismiga seotud sündmuste puhul.

“Seni oli meie otsus kasutada ohutuskontrolli funktsiooni vaid looduskatastroofide puhul,” teatas kriitikatulavas Facebooki juht Mark Zuckerberg.

“Me hoolime kõikidest inimestest võrdselt ja anname endast parima, et aidata hädas olevaid inimesi sellistes situatsioonides,” kirjutas ta ametlikus teadaandes ja selgitas, et nüüdsest aktiveeritakse uus funktsioon ka paljude inimfaktorit sisaldavate katastroofide puhul.