Itaalias oli oliivivalmimise hooajal palju oliivikärbseid (Bactrocera oleae), kelle vastsed vilju isukalt hävitasid.

Puglia regiooni kiusas kärbsenuhtluse kõrval bakter Xylella fastidiosa, mis jõudis sinna usutavasti Costa Ricast.

Sama bakter on eelnevalt hulgaliselt peavalu valmistanud näiteks USA California viinamarja- ja Brasiilia tsitrusekasvatajatele. Oliivipuude kõrval langes nüüd vähemal määral ohvriks ka kohalikke mandli-, oleandri- ja kirsipuid.

Puglia ümber loodi bakteri leviku takistamiseks 40kilomeetrine puhverala, aga oliivikasvatajad pidid siiski umbes 35 000 puud maha võtma. Ohus on halvimal juhul kuni miljon puud.

Hispaania ja Itaalia on oliiviistanduste loomiseks ideaalilähedased, sestap sealt enamik "toorainet" pärinebki: pikad kuumad suved, jahedad, aga mitte külmad talved.

Paraku pole ülisobivast kliimast kasu, kui Itaalia istandusi tabavad kärbse- ja bakteriprobleemi kõrval üleujutused ja rahe – ning Hispaania omi suur põud.

Oliiviriike ühendav organisatsioon IOC (International Olive Council) kuulutab, et maailmas tekib seega peagi terav puudus oliiviõlist, mis kergitab mõistagi ka hindu kõrgeks.

USA kasutab umbes kümnendiku oliiviõlist, mis maailmas toodetakse. Sealsed kasvatajad eesotsas California omadega suudavad turule tuua paraku vaid vähem kui ühe protsendi oliividest.

Oliivipuud Mallorcal. (Foto: Wikimedia Commons / WiDi)