Kasutamisvalmis tuumarelvad tähendavad seda, et juhusliku rünnaku oht mõne riigi poolt on suur ning kaitsmata varusid võivad sihikule võtta terroristid, teatab ELN Guardiani vahendusel.

Avalikus kirjas enne Viinis toimuvat tuumarelvade humanitaarmõju konverentsi öeldakse, et kõik riigid peaksid kahekordistama jõupingutusi tuumarelvadeta maailma poole püüdlemiseks.

„Me usume, et tuumarelvade kujutatavad ohud ja rahvusvaheline dünaamika, mis võib viia tuumarelvade kasutamiseni, on maailma riigijuhtide poolt alahinnatud või ebapiisavalt mõistetud,“ öeldakse kirjas. „Külma sõja järel on liiga paljud maailma tuumarelvad lühikese etteteatamisega kasutusvalmis, suurendades tõsiselt õnnetuse võimalusi. See fakt annab riigijuhtidele, kes seisavad silmitsi kohese potentsiaalse ohuga ebapiisavalt aega teineteisega suhelda ja mõistlikult tegutseda. Maailma tuumarelvavarud ja materjalid nende tootmiseks on ebapiisavalt kaitstud, mis muudab need terrorismi potentsiaalseteks sihtmärkideks.“

Kirjale on teiste hulgas alla kirjutanud näiteks Suurbritannia endised kaitseministrid Lord Browne ja Lord King, endine siseminister Charles Clarke ja endine kaitsestaabi ülem Lord Richards; Prantsusmaa endine peaminister Michel Rocard, USA erukindral, staabiülemate komitee endine aseesimees James Cartwright ning delegaadid Venemaalt, Hiinast ja Indiast.

Viini konverents algab esmaspäeval ja kestab kaks päeva.

Hinnanguliselt on maailmas 16 300 tuumarelva potentsiaalselt üheksas riigis.