Kuna Coinbase'il puudus senise ajani partner Euroopas, oli nende vahendusteenus siiani kättesaadav vaid USA klientidele, kirjutab ajaveeb Krüptoraha.ee.

Alates 10. septembrist on Coinbase koostöös LHV-ga senise ühe riigi asemel kättesaadav kolmeteistkümnes riigis Euroopas. Nende riikide seas on Soome ja Läti, paraku Eesti veel mitte.

"Lähinädalatel laieneme teistesse euro-ala riikidesse ja siis veel edasi ülejäänud Euroopa riikidesse järgnevatel kuudel," ütles firma õigusnõunik Juan Suarez.

LHV ei hakka ise Bitcoiniga tegelema, vaid on Coinbase'i Euroopa pank. Kui tarbia soovib oma raha Bitcoiniks vahetada või kaupmees Bitcoini rahaks vahetada, käivad Euroopa tehingud Coinbase'i just läbi LHV panga.

See, et ettevõte on endale usaldusväärse partneri saanud, on väga oluline. Kuna enamus pankadest võtab Bitcoini kui konkurenti ja ohtu oma tegevusele, siis on Bitcoiniga seotud ettevõtetel olnud väga keeruline omale mõnes pangas konto avada.

Näiteks võib tuua Leedu ettevõtte bitmarket.lt (eestis bitmarket24.ee) kelle kontod Swedbank sulges. Septembri seisuga pole kohtuasi, mille bitmarket.lt Swedbanki vastu alustas, endiselt lõppenud.

Sisenemine Euroopa turule tundus loomuliku sammuna ettevõttele, millel on USAs 1,6 millionit klienti ning mille teenuseid kasutab 36 000 kaupmeest, sealhulgas näiteks arvutitootja Dell ja e-kaubamaja Overstock.

"Me uurisime turgu ja kuna Euroopa majandus näis olevat suurim, siis otsustasime edasi liikuda sinna. Seal on suur nõudlus Bitcoini järele, samas pole seal eriti lihtsat viisi nende saamiseks," ütles Coinbase'i tegevjuht ja kaasasutaja Brian Armstrong.

Tallinnas käinud Coinbase'i esindajate sõnul on Eesti pangal hea maine. "Üldine iseloomustus, mida LHV kohta kuulsime, oli see, et tegu on tehnoloogiafirmadele ja uuendustele avatud pangaga. LHV-l oli lauataga krüptovaluuta ekspert. Sellist asja pole ma kunagi varem üheski pangas näinud, kuigi minu töö on pankadega suhtlemine," ütles firma ärijuht Dan Romero.

LHV panga jaepanganduse juht Andres Kitter ütles Coindeskile: "Coinbase'il on väga tugev meeskond ja meid julgustas nende riskide juhtimine ja see kui profesionaalselt nad suhtuvad erinevatesse küsimustesse. Me oleme läbirääkimisi pidanud mitmete Bitcoini- ja krüptorahanduse ettevõettega, kuid praegu suhtume veel pigem konservatiivselt ja valivalt."

LHV Pank on juba varasemalt andnud teada, et uurib Bitcoini plokiahela tehnoloogia potensiaali panganduses. "Alati leidub neid, kes ühte või teise uuendusse skeptiliselt suhtuvad.

Kui krüptoraha valdkond täpsemalt uurida, saab kiiresti selgeks, et blockchain ehk tehnoloogia, millel Bitcoin ja teised krüptorahad baseeruvad, on murranguliselt uuenduslik ja võimaldab erinevatel (finants)teenuste pakkumiseks avaraid võimalusi.

Tänaseks on bitcoini tehnoloogiale juba ülesehitatud mitmeid edasiviivaid teenuseid. LHV on huvitatud just eelkõige bitcoini tehnoloogiast ja me soovime finatsmaailma uuendustega kaasas käia," rääkis Kitter.