DNA-põhise uuringu järgi said praeguste kaslaste kaheksa perekonnaharu alguse esiisast, kes elas umbes 10,8 miljonit aastat tagasi, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Lumega kaetud Himaalaja mäestikust leidsid Hiina ja USA teadlased maailma vanima seni teadaoleva suure kaslase kivistise.

Hästi säilinud koljuluu kivistis pärineb väljasuremisohus lumeleopardi 4–6 miljonit aastat tagasi elanud sugulaselt.

Kõige tähelepanuväärsem on see, et leid toetab teooriat, et nn suurte kasside levik üle maailma sai alguse Aasiast ja mitte Aafrikast, nagu osa biolooge arvab.

Mitme DNA-analüüsi põhjal koostasid teadlased juba 2006. aastal kaslaste sugupuu. Selle järgi arenes kasside esiisa välja Aasias peaaegu 11 miljonit aastat tagasi.

Kuid teooriat kinnitavate kivististe puudumise tõttu seati see kahtluse alla ja alles hiljutise Himaalajas tehtud leiuga said teadlased kindla tõendi. Siiani vanim suure kaslase kivistis pärines Aafrikas asuvast Tansaaniast ja on vaid ligikaudu 3,6 miljonit aastat vana.

Himaalajast pärit suur kaslane kuulub väljasurnud liiki, millele teadlased andsid nime Panthera blytheae. Loom meenutas lumeleopardi, aga oli palju väiksem ja kaalus vaid umbes 20 kg.

Selline see kaslane välja nägi (loodud leitud kivistise põhjal):

Foto: AP