Edward Snowdeni paljastustega alanud saaga valguses on usinalt jälgima asutud veebi salvestatud või salvestunud andmeid ning seda, mida nende andmetega seal tehakse, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Nii on Euroopa riikide andmekaitseasutuste töörühm jõudmas seisukohale, et Google rikub eurooplaste õigusi privaatsusele internetis.

Euroopas pandi Google privaatsuspoliitika keerdkäikude uurimise tarvis kokku töörühm juba 2013. aasta aprillis. Lisaks erinevatele Euroopa Liidu riikidele kuulub töörühma ka Eesti Andmekaitse Inspektsioon.

Uurimise on nüüd esimesena lõpetanud hispaanlased. Nemad teatavadki, et Google on kogunud ja säilitanud inimeste isikuandmeid põhjendamatult. Isikuandmete ebaseadusliku töötlemise eest on Hispaania andmekaitseasutus määranud suurfirmale koguni 900 000eurose trahvi.

Mis siis Hispaania andmekaitseasutusel Google'ile ette heita on?

Esiteks ei saa Google'i teenuste kasutajad piisavalt ja selgelt (omakeelset) teavet, milliseid andmeid nende kohta teenuste tarbimise ajal kogutakse ja mis eesmärgil sellist infot pärast kasutatakse.

Uurimine tuvastas, et Google filtreerib reklaamide kuvamiseks isegi kasutajate e-kirjavahetust ja selle kaudu saadetavaid dokumente, kuid samal ajal ei teavita ettevõte oma teenuste tarbijaid kavatsusest kasutada niisugust infot reklaami levitamiseks.

Lisaks säilitab Google kasutajate isikuandmeid kindla eesmärgita määramata ajaks, samas piirates mõnikord nende õigust enda kohta käivale infole ligi pääseda, seda muuta või kustutada.

Piisavalt ei ole kaitstud ka nn passiivsete kasutajate õigused, kes satuvad Google'i teenustele juhuslikult, nt mõne kolmanda võrgulehe kaudu.

Google on korduvalt kinnitanud, et järgib oma privaatsuspoliitikas Euroopa õigust. Sellele vaatamata käib tema vastu uurimismenetlus veel mitmes Euroopa riigis: Hollandis, Itaalias, Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias.