USA on alustanud kriminaalmenetlust ja võtab kasutusele kõik vajalikud meetmed, et riikliku julgeolekuameti (NSA) jälgimisprogrammid paljastanud Edward Snowden vastutusele võtta, lausus BNS-i vahendusel Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Robert Mueller neljapäeval.

"Võtame tarvitusele kõik vajalikud meetmed ja astume samme, et võtta vastutusele isik, kes salajase informatsiooni avalikkuse ette tõi," ütles Mueller neljapäeval Ühendriikide kongressi esindajatekoja õiguskomitees esinedes.

Mueller kaitses jälgimis- ja infokogumisprogramme, öeldes, etneed oleksid võinud 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakud USA-le ära hoida.

"Paljastused on tekitanud märkimisväärset kahju meie riigile jameie julgeolekule," rääkis peagi ametist lahkuv FBI juhtkongressiliikmetele.

USA valitsusametnikud polnud seni otsesõnu kinnitanud, et Hongkongi pagenud Snowdenit otsitakse taga.

Lepingulise töötajana Hawaii osariigis asuvas NSA baasis tegutsenud 29-aastane Snowden kadus mais, olles eelnevalt laadinud alla ja lekitanud ajakirjandusele hulga saladokumente. Ta ilmus nädalavahetusel välja Hongkongis, kus on andnud ajakirjanikele mitu usutlust.

Snowden: USA on korraldanud küberrünnakuid Hongkongi ülikoolile

Endine NSA töötaja ütles usutluses Hongkongi ajalehele South China Morning Post, et USA on juba pikka aega korraldanud küberrünnakuid Hongkongi ülikoolile, mille kaudu käib kogu piirkonna internetiliiklus.

Snowden ütles, et NSA 61 000 jälgimisobjekti hulgas on sadu Hongkongi ja mandri-Hiina shtmärke. Lehe teatel esitas Snowden oma väidete kinnituseks dokumendid, kuid leht neid täpsemalt ei kirjeldanud, sest nende ehtsus ei ole selle sõnul tuvastatav.

NSA on häkkinud Hongkongi ja Hiina arvutitesse alates 2009.aastast, tsiteeris South China Morning Post agentuuri endist töötajat.

Poolautonoomset Hongkongi haldav Hiina ütles neljapäeval, ettemal ei ole Snowdeni juhtumi kohta anda mingit informatsiooni.

Snowden on lubanud võimaliku väljaandmise korral kohtusseminna.

NSA juht Keith Alexander kolmapäeval kongressiliikmete küsimustele vastates, et jälgimisprogrammide abil kogutud ja analüüsitud interneti- ja telefoniandmetele hoiti ära kümneid terroriakte ning nende avalikustamisega on tehtud juba väga suurtkahju.

Snowden viis president Barack Obama administratsiooni kitsikusse informatsiooniga, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neilejuurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.