Peagi on plaanis hakata pakkuma ka kommertslende kosmoseavarusse, vahendab iafrica.com.

2007. aastal asutatud Spaceport Sweden loodab maailma esimese eraettevõttena järgmise kümne aasta jooksul hakata pakkuma kosmoselende väljumisega just Kirunast.

Projekti eesmärk on pakkuda kosmoseturistidele maksimaalselt kaks tundi vältavat reisi kosmosesse praegu veel katsetamisjärgus futuristliku kosmoselaeva pardal, mis meenutab välimuselt lennuki ja kosmosesüstiku ristsugutist ning mahutab 1-6 reisijat.

Suborbitaalne lend toimetaks reisijad saja kilomeetri kõrgusele Maa kohale ja võimaldaks neil viie minuti vältel kogeda kaaluta olekut.

Kiruna asukoht Rootsi — ja Euroopa — põhjatipus teeb selle kosmosereiside korraldamise seisukohalt ideaalseks stardiplatvormiks, selgitas ettevõtte juhataja Karin Nilsdotter.

Seal ei häiri kosmosestarte tihe lennuliiklus; samuti pole piirkonnas eriti tihe asustus.

Kuna ümberringi laiuvad alad, mida tulevased kosmosestardid mõjutada võivad, jäävad Rootsi piiresse, pole tarvis ka muude riikide ametkondlikest bürokraatiamehhanismidest läbi murda.

Pealeselle on Kiruna linnal juba 60 aastat ajalugu kosmoseuuringute vallas. Rootsi kosmosefüüsika instituudile IRF pandi alus 1957. aastal, linnas asuv Rootsi kosmoseuuringute ja raketinduse keskus Esrange asutati aga 1966. aastal.

"Ehkki praegu on liiga vara veel konkreetsetest arvudest rääkida, näitavad turu-uuringud, et jaamal on pärast kümmet tegevusaastat potentsiaali teenindada 14 000 reisijat," lisas Nilsdotter.

Spaceport Sweden ei kavatse tema sõnul hakata kosmoselaevu ise ehitama, vaid teeb koostööd vastava ettevõttega, mille nime, nagu ka jaama juurde kavandatud kosmosealuste koguhulka ei soovi Nilsdotter esialgu avalikustada.

USA-s tegeleb kosmoseturismi-suutlike lennumasinate arendamisega juba mitu ettevõtet, nende hulgas Richard Bransonile kuuluv Virgin Galactic.
Esimesed kommerts-kosmoselennud peaksid Ühendriikidest startima 2014. aastal, Rootsist paar aastat hiljem.

Ameerika Ühendriikides on reserveeritud juba üle tuhande kosmoselennu-pileti umbkaudse hinnaga 200 000 dollarit tükist.

Seikluseotsijate jaoks, kes päris kosmosekülastusvõimalust ära oodata ei malda, pakub Spaceport Sweden Kiruna lennuväljalt 6990 kroonise (u 811 eurose) piletihinnaga lende, millelt saab vaadelda virmalisi — Põhjala öötaevas toimuvat värvikirevat tuledemängu.