Ehkki paljud viirused ja muud tüüpi pahavaratooted on konstrueeritud pelgalt segadust tekitama, kasutab organiseeritud kuritegevus neid üha rohkem krediitkaardinumbrite ja muude nn tundlike isikuandmete varastamiseks, hoiatab How-To Geek.

Kui arvutis avanes viiruse tuvastamisest teatav hüpikaken, on see hea märk. Tõrjeprogramm on viirust märganud ja selle tõenäoliselt teiega konsulteerimata juba kõrvaldanud.

Arvuti tavapärase kasutamise käigus kuvatav teade viiruse avastamisest (ingl virus detected) ei pruugi tegelikult tähendada, et teie arvuti on üldse kunagi nakatunud olnud või et sellesse siginenud viirus jõudis midagi kahjulikku korda saata.

See võib hoopis anda märku, et külastasite nakatunud veebilehte või laadite parasjagu alla mõnd potentsiaalselt ohtlikku faili — turvatarkvara on seda märganud ja astunud teie süsteemi kaitsmiseks vajalikke samme. (Püüdke vastavat toimingut edaspidi vältida, aga ärge muretsege selle pärast ülemäära.)

Samuti võite avada oma arvutisse paigaldatud viirusetõrjeprogrammi ja kontrollida selle karantiinikausta või viirusetuvastuslogisid, et konkreetse viiruse ja selle vastu astutud sammude kohta rohkem teada saada.

Kui arvutis puudub viirusetõrje...

Kui teie arvutis ei tööta viirusetõrjetarkvara ning arvuti on muutunud aeglaseks ja ebausaldusväärseks, võib sellesse olla siginenud aktiivne viirus. Sama stsenaarium on võimalik juhul, kui arvutisse paigaldatud ja töötava viirusetõrjetarkvara viirusemääratluste (ingl virus definitions) loendit pole ammu värskendatud.

Kui viirusetõrjetarkvara pole arvutisse paigaldatud, peaksite selle viivitamatult installeerima. Leidub hulk tasuta viirusetõrjetooteid, mida saab veebist alla laadida, näiteks Microsoft Security Essentials. Korralik tõrjeprogramm peaks suutma pärast paigaldamist arvuti viirustest puhastada ja probleemid lahendada.

Kui tundub, et viirusetõrje ei saa tööga hakkama...

Kui teie arvutisse on viirusetõrjeprogramm küll paigaldatud, ent teile tundub siiski, et masin on nakatunud viirustega, mida programm pole osanud tuvastada, on mõistlik võtta appi mõni alternatiivne tõrjetoode.

Paljud viirusetõrjeprogrammide pakkujad on kasutajatele kättesaadavaks teinud ühekordsed skannimisriistad nagu ESET Online Scanner. Need programmid laaduvad teie arvutisse ja teostavad kiire skannimisprotseduuri vajaduseta ajakuluka installimise järele.

Kuna samaaegselt ei tohi masinasse olla installeeritud mitut viirusetõrjetoodet, võimaldavad taolised tooted analüüsida arvuti sisu konkureeriva viirusetõrjetootega ilma, et peaksite nägema vaeva olemasoleva viirusetõrjevara sürdinstallimisega.

Kui viiruseskanner teatab probleemist, on vaja viirus eemaldada vastava skannimisriistaga. Kui viirus on juba arvutis aktiveerunud, ei pruugi teie olemasolev tõrjevara selle väljarookimisega hakkama saada. Nüüd on mõistlik esmalt olemasolev tarkvara desinstallida ja pärast toimingu lõppu installida uus viirusetõrjetoode.

Eriti hullude nakkuste puhul...

Mõned viirused ja muud tüüpi pahavaratooted kaevuvad väga sügavale süsteemi, nii et neid on keeruline eemaldada — eriti selliste viirusetõrjetoodetega, mis on paigaldatud pärast süsteemi nakatumist ja pahavaratoote omavolilist tegutsemist, näiteks muud tüüpi pahavaraprogrammide allalaadimist ja käivitamist.

Abi võib olla arvuti taaskäivitamisest turvarežiimi (ingl Safe Mode). Selles töötades Windowsi operatsioonisüsteem kolmandate osapoolte tarkvaratooteid, sh viiruseid, ei laadi (s.t ei kopeeri massmälust põhimällu). Siis saategi viirusetõrjeprogrammi käivitada ilma, et taustal töötav viirus selle töösse sekkuks.

Turvarežiimi jõudmiseks taaskäivitage arvuti, vajutage alglaadimisprotsessi vältel klahvi F8, valige alglaadimisvalikute menüüst turvarežiimi suvand Safe Mode ja vajutage sisestusklahvi Enter.

Käivitage viirusetõrjeprogramm turvarežiimis ning taaskäivitage arvuti pärast installimis- ja tõrjeprotseduuride läbiviimist.

(Kui te ei näe alglaadimisvalikute menüüd, taaskäivitage arvuti ja proovige uuesti — võimalik, et te ei vajutanud klahvi F8 õigel hetkel.)

Kui teil on vaja turvarežiimis töötamise ajal internetti pöörduda, valige alglaadimisvalikute menüüst hoopis suvand Safe Mode with Networking ("Turvarežiim koos võrguühendusega").

Kui viirusetõrjevara jooksutamine turvarežiimis tulemusi ei anna, võite proovida arvutit alglaadida viirusepäästeplaadilt. CD-kettalt alglaadimisel avaneb viirusetõrjeprogrammile täiesti puhas töökeskkond. Taoline programm suudab kõvaketast lugeda nii, et sellele tunginud viirus on uinuvas olekus, mis teeb eriti riuklikult peitu pugenud nakkuskollete leidmise ja puhastamise lihtsamaks.

Kui miski muu ei aita...

Viimane õlekõrs puhuks, kui mitte miski muu viiruseid kõrvaldada ei suuda — või kui pahavara on teie süsteemi sellisel määral kahjustanud, et Windows ei hakka korralikult tööle ka pärast viiruste eemaldamist —, on arvuti tehaseseadete taastamine.

Paljud arvutid on varustatud taastussektsioonidega (ingl restore partition), mille avamiseks tuleb alglaadimisprotsessi vältel teatud klahvi vajutada. Samuti võib teil alles olla Windowsi installiketas, millelt saab opsüsteemi uuesti paigaldada.

Pidage meeles, et taolise protseduuri käigus kustuvad kõik arvutis leiduvad failid ja programmid pöördumatult, mistõttu enne Windowsi nullist taasinstallimist tuleks kindlasti varundada olulised andmed!