Uuringu käigus selgus, et liigselt süsivesikuid tarbivate laste silmapõhjas toimuvad muutused viitavad suurenenud terviseriskidele tulevikus, vahendab ERR Teadus.

Teadlased uurisid laste silmapõhjas olevaid artereid, mis varustavad võrkkesta hapnikurikka verega. Igapäevaselt gaasilisi jooke tarbinud laste silmapõhjades nägid teadlased kitsenenud veresooni. Kuid veresoonte seisundi halvenemisel ja arterite ummistumisel halveneb ka võrkkesta hapnikuga varustamine.

Kui paljudel uuringus osalenud 12-aastastel lastel ei olnud silmapõhja arterid veel nii tugevalt ummistunud, et kahjustada nägemist, siis süsivesikute rikka toidu jätkuval tarbimisel hakkavad nende toitumisharjumused ohustama ka kollatähni ja nägemisteravust. Lisaks riskivad nad kahjulike toitumisharjumustega jätkates südamehaiguste ja kõrge vererõhuga.

Teadlased plaanivad sarnast uurimust samade lastega korrata viie aasta pärast. Siis peaks selguma ka see, milline on karastusjookide ja süsivesikute tarbimise pikaajalisemad mõjud silmapõhja arteritele ja tervisele üldisemalt.

Vaata veel: Soft drinks harm future health (ScienceAlert)