Teadlased on eluta materjalist ehitatud pumpade efektiivsuse optimeerimisel jõudnud peaaegu parima lahenduseni, ei saa sama öelda lihastest või elusast koest koosnevate pumpade kohta. Samal ajal ei saa hoolimata oma vastupidavusele väita, et inimese südame disain on universumi parim lahendus. See on vaid üks võimalikest, mis evolutsiooni katseeksitus meetodi najel sündinud on, vahendab ERR Teadus.

Teoreetiliselt oleks võimalik luua kunstlik süda, mida südamehaigused vastupidiselt looduse loomingule nii palju räsida ei saaks.

Bioinseneeria on aga alles selleks vajalike keerukamate bioloogiliste süsteemide aluseks olevate tööpõhimõtete mõistmisel poolel teel. Nimele kohaselt kasutab see alusteaduse mõistmiseks inseneri lähenemist.

Tõestamaks, et on jõutud õigete printsiipideni, tuleb nende põhjal midagi ehitada. Viis aastat tagasi külastas Harvardi biofüüsik Kit Parker inspiratsiooni otsimiseks Bostoni avalikku akvaariumi. Nähes väljapanekut meduusidest oli ta järsku kindel, et ka tema suudab midagi võrdväärset luua - Parker kutsus appi Caltechi bioinseneri John Dabrini.

Enamiku aluseksperimentidest tegi magistrant Janna Nawroth, kes kaardistas noorukieas olevate meduuside iga raku.