Kui ema kannab X-kromosoomi sellist versiooni, mis võib põhjustada mõnd pärilikku haigust, nt lihaste düstroofiat, on loote soo võimalikult varajane väljaselgitamine oluline. Nimelt võib tütarlapseloode olla geenist prii või pelgalt selle kandja, poisilootel geneetilise haiguse avaldumise risk on aga 50 protsenti. Taolise juhul võivad vanemad otsustada raseduse katkestamise kasuks või lasta teha põhjalikumaid, invasiivse loomuga analüüse, millega kaasneb veidi suurem nurisünnituse oht, vahendab New Scientist.

Praegu võivad näiteks Ühendkuningriigi rasedad lasta invasiivsed testid teha 11. rasedusnädalal või oodata veel kauem, kuni soo tuvastamine ultraheliaparaadiga võimalikuks muutub. Katsed analüüsida loote DNA-d ema veres leiduda võivatele, ainult meessoole omastele Y-kromosoomidele viitavate tunnusühendite alusel võivad anda valesid vastuseid juhul, kui DNA-d ei leidu piisaval hulgal.

Probleemile lahendust otsides mõõtsid Koreas Söulis tegutseva Cheili üldhaigla ja naiste tervishoiu keskuse uurija Hyun Mee Ryu ja kolleegid geeni PDE9A määrasid rasedate naiste organismis ning arvutasid välja PDE9A määrade sellised muutumised, mis Y-kromosoomi tuvastamiseks piisava hulga lootelise DNA olemasolu kinnitavad.

Testide kombinatsioon tuvastas tulevase lapse soo eksimatult 203 naisel juba raseduse viiendal nädalal.