Läbi osooniaugu võiks maapinnale jõuda nii palju Päikese ultraviolettkiirgust, et terve inimtsivilisatsioon võiks ohtu sattuda, vahendavad ERR teadusuudised.

Elisabetta Pierazzo Arizonas asuvast Planeediteaduse instituudist ja ta kolleegid uurisid kliimat modelleeriva arvutiprogrammi abil, kuidas asteroidilöögist üles paiskunud veeaur ja meresool atmosfääri osoonikihti mõjutaksid.

Arvutisimulatsioon näitas, et kilomeetrine asteroid paiskaks õhku 42 triljonit kilogrammi veeauru, mis leviks enam kui tuhande kilomeetrise läbimõõduga ala kohal ja jõuaks sadade kilomeetrite kõrgusele.

Koos veeauruga kõrgele atmosfääri jõudnud kloori- ja broomiühendid hävitaksid atmosfääris leiduvat osooni palju kiiremini, kui seda sinna juurde tekib. Mõnede simuleeritud asteroidilöökide korral levis osooniauk koguni üle terve Maakera.

Ülemäärase ultraviolettkiirguse eest saaksid inimesed iseennast kaitsta, aga UV-kiirgus ohustab ka muid elusolendeid, ja selle tagajärjel võib muu hulgas tekkida nii suur toidupuudus, et inimtsivilisatsiooni püsimine võib Pierazzo sõnul ohtu sattuda.