Ig Nobeli preemiad on ellu kutsutud selliste teadussaavutuste esiletõstmiseks, mis esmalt ajavad inimesi naerma ja seejärel panevad mõtlema. Traditsiooniliselt jagatakse neid nädal enne tõeliste Nobeli preemiate väljakuulutamist, vahendab The Daily Telegraph.

Auhindu jagatakse Harvardi ülikoolis tseremoonia käigus, mida korraldab teaduslik huumoriajakiri Annals of Improbable Research. “Meile meeldib uskuda, et Ig Nobelid panevad Nobeli preemiad veelgi eredamalt särama,” rääkis ajakirja toimetaja ja auhinnagaala õhtujuht Marc Abrahams, lisades, et teadusuurimused muutuvad ajapikku aina pentsikumaks.

Tänavuse meditsiinipreemia pälvisid Hollandi teadlased, kes avastasid, et Ameerika mägedeks nimetatava lõbustuspargi-atraktsiooniga seonduv positiivne emotsionaalne pinge kahandas astmahaigetel õhupuuduse tundemärke ja hingeldamist.

Töö raames lasti 25-l astmahaigel üliõpilasel Ameerika mägedel sõita ja mõõdeti seejärel nende sümptomeid. Ilmnes, et pärast lõbusõitu esines neil vähem hingamisprobleeme.

USA uurijatele määrati rahvatervishoiupreemia avastuse eest, et habemed ohustavad nende kandjate perekonnaliikmeid, kuna laboratooriumis kasutatud bakterid jäid näokarvadesse kangekaelselt püsima ka pärast hoolikat pesemist.

Uurijad kontrollisid kolme tüüpi bakterite habemetespüsivust ja leidsid, et pisikud ei kao karvanääpsudelt ka pärast vee ja šampooniga küürimist.

Organisatsioonide toimimist uurinud Itaalia füüsikud võitsid haldusjuhtimise Ig Nobeli matemaatilise tõestuse eest, et suvaliste töötajate huupi edutamine tõhustab tegelikult ettevõtte tööd.

Teadlased leidsid, et vastupidiselt levinud arvamusele ronivad hierarhilise ülesehitusega organisatsioonide liikmed hierarhial aina ülespoole, kuni saavutavad maksimaalse ebakompetentsuse taseme. Nende mudel näitas, et parim võimalus seda vältida on kas huupi edutada suvalisi töötajaid või edutada pimesi kõige paremaid ja kõige halvemaid.

Rahupreemia pälvisid Keele’i ülikooli uurijad, kes avastasid, et kirumine tõepoolest pärsib valutunnet. Teadlased leidsid, et vabatahtlikud katsealused suutsid kätt jäises vees hoida kauem, kui korrutasid seejuures vandesõna, mida võib tihti kuulda pärast seda, kui keegi on endale haamriga vastu pöialt virutanud.

Londoni zooloogialiit sai tehnikapreemia kaugjuhtimisega helikopteri abil vaalatati kogumise meetodi väljatöötamise eest.

Bristoli ülikooli teadlastele anti bioloogiapreemia lendkoerte sugulise eelmängu uurimise eest — selgus, et nood nahkhiired pikendavat ühet suuseksiga.

Naftakontserni BP ja sellega seotud teadlaseid autasustati keemiapreemiaga selle eest, et nad kummutasid põlise väärarvamuse, mille kohaselt õli ja vesi ei segune.

Majanduspreemia läks Goldman Sachsile, AIG-le, Lehman Brothersile ja Bear Stearnsile nende rolli eest krediidikrahhis.

Täielik nimekiri 2010. aasta Ig Nobeli preemiatest

Meditsiinipreemia: Ameerika mägedel sõitmine kahandab astma sümptomeid.

Rahvatervishoid: habemed kannavad pisikuid.

Haldusjuhtimine: huupi edutamine annab paremaid äritulemusi.

Rahupreemia: vandumine kergitab valuläve.

Tehnikapreemia: kaugjuhtimisega helikopter vaalatati kogumiseks.

Keemiapreemia: BP-le ja teadlastele tõestamise eest, et vesi ja nafta segunevad küll.

Majanduspreemia: pankadele nende rolli eest krediidikrahhis.

Bioloogia: lendkoerte eelmäng.

Transpordipreemia: hallitusseened oskavad konstrueerida ühistranspordisüsteeme.

Füüsika: sokkide kandmine saabaste peal kahandab libisemist jääl.

Jälgi Forte teadusuudised ka Twitteris!