Kasutaja saab oma kodulaua tagant uurida Punasest planeedist tehtud kõrglahutusega ülesvõtteid enneolematult suures valikus ning kuulata NASA teadlaste selgitusi selle kohta, kas Marsil võib olla elu või elu tekkeks soodsaid tingimus, vahendab Novaator.

Marsi lähimalt uurimiseks tuleks alla laadida WWT/Mars Experience www.worldwidetelescope.org, Mac-arvutite kasutajad peavad leppima veebipõhise teenusega.

Dan Fay Microsofti uurimiskeskusest on alates 2009. aasta algusest teinud koostööd NASAga, et tuua avalikkuse ette NASA Marsi- ja Kuu-missioonide pildikogud ja võimaldada sellele väärtuslikule andmebaasile avalikkusel paremini ligi pääseda.

“NASAl on ülesvõtted ja nad olid huvitatud sellest, et neid uuel moel jagada. WorldWide Telescope lubab luua kasutajaliidese WWT/Mars, mis võimaldab inimestel saada osa sellest suurepärasest kogust.”

Marsi-projekti puhul tegi Fay koostööd NASA Amesi uurimiskeskuse intelligentse robootika töörühma teadlase Michael Broxtoniga. Broxton juhib alaprojekti Mapmakers, mille tööks on arvuti pilditöötlusvõimaluste ja kartograafia ühendamine. Mapmakers on Marsi ja Kuu ülesvõtetest pannud kokku kasutatavaid kaardirakendusi.

“NASA poolt Marsilt kogutud ülesvõtted pandi kokku samakõrgusjoonte andmetega ning seejärel laotati ülesvõtted Punase planeedi pinnale. WorldWide Telescope’i kasutajad saavad suumida Marsi pinnast kuni pisidetailideni. Samas on võimalik saada aimu planeedi kanjonite sügavuses asuvatest kraatritest. Sisuliselt loob see mulje, et oled ise kohal,” ütleb Fay.

Marsi ümber tiirleva tehiskaaslase NASAs Reconnaissance Orbiter pardal on Arizona ülikooli eksperimentaalne seade (High Resolution Imaging Science Experiment, ehk HiRISE), mis teeb planeedist ülesvõtteid ülikõrglahutuses. Iga selline ülesvõtte on gigapiksli suurune, 100 korda suurem kui tavalise poes müüdava 10-megapikslise kaameraga tehtud foto.

Projekti kallal töötanud meeskond seadis endale ambitsioonika ülesande: kõik ligi 13 000 HiRISE fotot tuleb esitleda ühe kaardina. Kuid HiRISE on jõudnud pildistada vaid umbes üht protsenti Marsi pinnast ning terved suured piirkonnad on täiesti uurimata. Siiski on kõik HiRISE-fotod paigutatud ühele kaardile ning paigutatud tervikpildile teiste Marsi kohta tehtud ülesvõtete ja andmetega. See igaühele veebis kättesaadav kaart on suurima lahutusega, mis Marsist on kunagi koostatud.

Broxtoni sõnul ei piirdu see siiski vaid lõbuga, mida see pakub laiadele massidele. Ka teadlased pole sellist kaarti ja fotovalikut üheskoos varem näinud.

Ülesanne polnud aga kergete killast. Fotod on nii suure lahutusega, et NASA on andmetöötlusega tegelenud juba kolm aastat. Broxton kasutas pilditöötluseks NASA arvutiparve Nebula. Tänase seisuga on kaardil olemas kõik ülesvõtted, mida Marsi orbiidil tiirlev HiRISE kaamera on teinud kuni tänavu maikuuni.