“Peagi peab meie kolleegium — teaduslik-tehniline nõukogu — kinnise koosoleku, et arutada võimalikke samme,” mis takistaksid asteroid Apophise prantsatamist planeedile aastal 2036, teatas Anatoli Perminov raadiojaamale Venemaa Hääl, vahendab PhysOrg.

“Küsimus on inimeste eludes,” ütleb Perminov usutluses. “Parem on kulutada mõnisada miljonit dollarit kokkupõrke välistamise süsteemile kui jääda ootama, kuni katastroof juhtubki ning tuhanded inimesed surevad.”

Asteroidi Apophis läbimõõt on ligikaudu 350 meetrit. Kui asteroid 2036. aastal Maast lähedalt möödumise asemel seda tabama peaks, tekitaks see uudisteagentuuri RIA Novosti andmeil uue kõrbe, mis ei jääks pindalalt alla Prantsusmaale.

Perminov ütles, et tõsiseltvõetav kava taolise katastroofi ärahoidmiseks peaks endast tõenäoliselt kujutama Venemaa, Euroopa, USA ja Hiina kosmoseekspertide osalusega rahvusvahelist projekti.

Perminovi sõnul on üks võimalus konstrueerida uus kosmoseaparaat, mille ainus eesmärk olekski Apophise ohutu kõrvalekallutamine kokkupõrkekursilt Maaga.

“Mingisuguseid tuumaplahvatusi ei tule,” rõhutab Perminov. “Kõik saab toimuma füüsikaseaduste kohaselt. Me uurime selle probleemi kõiki tahke.”

NASA veebilehel mullu oktoobris avaldatud pressiteates sedastas USA kosmoseagentuur, et Apophise trajektoori värsked arvutused näitasid, et ohtliku kokkupõrke tõenäosus aastal 2036 on märkimisväärselt väiksem kui varem arvati.

“Tänapäevastatud arvutustehnikad ning kõige värskemad andmed annavad mõista, et Apophise Maaga kokkupõrkamise tõenäosus 2036. aasta 13. aprillil on langenud endiselt suhtelt üks neljakümne viiest tuhandest suhtele umbes üks miljonist,” teatas NASA.


RIA Novosti teatel möödub asteroid aastal 2029 Maast 30 000 km kauguselt — madalamalt kui kõrgus, millel paiknevad geostatsionaarsed tehiskaaslased — ning võib seitse aastat hiljem kurssi muuta ning Maad tabada.