"Kui inimene võtab regulaarselt aspiriini, näiteks südameveresoonkonna haiguste vastu, või atsetaminofeeni (ehk Tylenoli) palaviku ja valu vastu, võib see takistada korraliku antikehavastuse teket vaktsiinile," ütles uurimuses osalenud Charles Brown.

„Need ravimid blokeerivad ensüümi COX-1, mida leidub paljudes kudedes üle kogu keha. Leidsime, et COX-1 blokeerimine vähendab keha poolt toodetavate antikehade hulka. Korraliku kaitse saavutamiseks on vaja aga palju antikehasid."

COX-ensüümid on olulised immuunsüsteemi töö reguleerijad. Nende ensüümide tööülesanded pole teadlastele aga veel läbinisti selged. Teada on, et neid ensüüme alla suruvatel ravimitel võib olla ootamatuid kõrvaltoimeid, vahendab Novaator.

Hiljutistes uurimustes on näidatud, et COX-ensüüme, näiteks COX-2 ensüümi alla suruvad ravimid võivad mõjutada vaktsiinide efektiivsust. Browni uurimuses näidati, et ka väga levinud ensüümi COX-1 alla suruvad ravimid võivad vaktsiinide mõju vähendada.

„Lahenduseks ei ole mitte ravimitest nagu aspiriin, Tylenol ja ibuprofeen loobumine, kuid paar nädalat enne ja pärast vaktsineerimist tasuks neid ravimeid vältida," selgitas Brown, kelle artikkel avaldati ajakirjas Journal of Immunology.