Sellisel katusel peab olema üks huvitav omadus — tema valguse peegeldamise võime peab sõltuma õhutemperatuurist. Tume värvus peegeldab valgust halvemini ja aitab seetõttu talve vähest päikesepaistet maja soojendamiseks kasutada. Valge katus suvel peegeldaks aga enam valgust tagasi ning vähendaks vajadust konditsioneeride järgi, vahendab Novaator LiveScience’i uudist.

Just sellise värvust muutva katuseplaadi ongi valmistanud Massachusettsi tehnoloogiainstituudi kraadiõppuritest koosnev meeskond. Valgena peegeldab katuseplaat tagasi 80 protsenti pealelangevast valgusest, tumedana aga ainult 30 protsenti. Teoreetiliselt võiks selline katus aidata suvel jahutamisele kuluvat energiahulka 20 protsenti vähendada.

Katuseplaadi võime värvust muuta põhineb kasutatava polümeeri omadustel. Madala temperatuuri juures on polümeer lahustunud ja läbipaistev, lastes päikesevalgusel polümeerikihi all oleva musta pinnani jõuda. Temperatuuri tõustes hakkavad aga moodustuma väikesed kondenseerunud tükid, milles valgus hajub, ning katus muutub valgeks.

Esialgu sellist katust veel tellida ei saa. Palju tööd on vaja veel teha katuseplaatide ilmastikukindluse tõstmiseks. „Tulevased testid peavad näitama, kas antud idee on töökindel ja tegelikkuses rakendatav,” ütleb katuseplaadi väljatöötamisega seotud Nick Orf, kes läbib MITis järeldoktorantuuri.