Kombinatsioon kahest vaktsiinist, mis eraldi HIV-nakkuse ennetamisel tulemusi ei andnud, kahandab tõenäosust HI-viirusesse nakatuda üle 31 protsendi, vahendab Daily Telegraph.

See on esimene kord, mil inimkatsetega tõestati vaktsiini tõhusus AIDSini viiva viirusega nakatumise vastu.

USA sõjaväelise HIV-uuringute programmi ja Tai tervishoiuministeeriumi koostöös läbi viidud uurimuses osales 16 000 tailasest vabatahtlikku. Pooltele süstiti kahe vaktsiini kombinatsiooni, pooltele ilma mõjuta pseudoravimit.

Uuringu alguses oli kõigi katsealuste HIV-proov negatiivne. Neile jagati kondoome, neid nõustati ja raviti kõikvõimalikke sugulisel teel saadud nakkuseid. Iga kuue kuu tagant tehti neile HIV-proov ning kõigile nakatunutele võimaldati ravi viirusevastaste ravimitega. 

Katsealuseid jälgiti kolme aasta vältel pärast vaktsineerimist. 8197-st katsealusest, kes said vaktsiini, ilmnes nakkus 51-l, samas kui nende 8198 hulgas, kellele süstiti ilma mõjuta ainet, oli nakatunuid 74. See tähendab, et vaktsineeritud rühma nakatumisrisk oli 31 protsenti madalam.

Uurijad on ettevaatusega möönnud, et antud liitvaktsiin paistab mõjuvat Tais levivale HIV-tüvele ning et mujal maailmas levinud viirusetüüpide juures ei pruugi see töötada.

USA allergiliste ja nakkuslike haiguste uurimise riikliku instituudi juhataja Anthony Fauci hoiatab, et see saavutus “pole veel tee lõpp”, kuid tunnistab, et tulemus oli talle üllatav ja väga rõõmustav. “See annab põhjust ettevaatlikuks optimismiks, et kunagi võib olla võimalik seda tulemust parandada ja arendada välja veelgi tõhusam AIDSi-vaktsiin. See on tulemus, milleni me kunagi kindlasti jõuame.”

Rahvusvahelise AIDSi-vaktsiini algatusrühma IAVI tegevdirektor Seth Berkley ütleb, et selline tulemus on põnev uudis ja märkimisväärne teadussaavutus.

“See on esimene kord, mil AIDSi-vaktsiiniks pretendeeriv aine on inimkatsetes kasulikke tulemusi andnud. Seni pole meil olnud muud kui tõendid AIDSi-vaktsiini teoreetilise võimalikkuse kohta loomsetes mudelites. Nüüd on meil aga kandidaatvaktsiin, mis paistab inimesele pakkuvat kaitsvat toimet, mis on, tõsi küll, ebatäielik,” ütleb Berkley.

Järgmine eesmärk on arendada vaktsiinide tõhusus sellisele tasemele, et nende kasutamise võiks laialdaselt litsentsida.