Ohtu sattudes tõmbab orangutan oksa küljest peotäie lehti ja kasutab neid oma tekitatava heli madalamaks muutmiseks - madalam hääl viitab suuremale loomale ning võib seega kiskja eemale peletada, vahendab Novaator LiveScience'i uudist.

Mitmed loomaliigid, eelkõige primaadid, kasutavad algelisi tööriistu ning õpetavad nende kasutamist üksteisele edasi, mida peetakse üheks kultuuri tunnuseks. Uus avastus on aga esimeseks näiteks olukorrast, kus loom kasutab tööriista abivahendina suhtlemisel, kinnitavad orangutanide käitumist uurinud teadlased.

Kalimantani ehk Borneo orangutanid tekitavad õhku järsult läbi torruaetud huulte sisse tõmmates spetsiifilist heli, mille eesmärgiks on kiskjaid eemale hirmutada. Heli saab tekitada vaid huulte abil, kuid ka kätt või lehti huulte ees hoides. Kui teadlased esmakordselt lehtede kasutamist täheldasid, ei osanud nad seletada, mis selle eesmärgiks võiks olla.

Üldiselt tekitavad suuremad loomad madalamat heli. Uue uurimuse kohaselt aitavad lehed tekitatava heli sagedust alandada ning tekitavad nii kiskjale illusiooni hiiglasuurest madala häälega orangutanist. Kuna nähtavus paksus džunglis pole kõige parem, võib kiskja pettust isegi uskuma jääda.

Pole siiski teada, kas lehepill ka tegelikult kiskjaid eemale peletab, sest orangutani ründava kiskja jälgimine pole sugugi mitte igapäevane vaatepilt. Teadlaste hinnangul on lehtede abil tehtav heli selge tõend kultuuri kohta, kuna see esineb vaid mõnedes populatsioonides, kuigi ilma abivahenditeta õhku sisse tõmmates teevad heli kõik orangutanid.

Ülevaade uuringu tulemustest ilmus ajakirjas Proceedings of the Royal Society B.