Veel pole põhjust äädikat kaanima hakata, ent Jaapani teadlased on ometi leidnud tõendeid, mille kohaselt võib äädikas aidata vältida keharasvade ladestumist ja kehakaalu tõusu - vähemalt hiirtel, vahendab Live Science.

Tomoo Kondo ja kolleegid märgivad, et äädikat on juba iidsetest aegadest peale kasutatud rahvameditsiinis mitmesugustel näidustustel. Uuring annab mõista, et äädika peamine koostisosa äädikhape võib aidata vererõhku, veresuhkru taset ja rasvade ladestumist kontrolli all hoida.

Suure rasvasisaldusega dieedil peetud laborihiirtel, kellele anti äädikhapet, tekkis märkimisväärselt (kuni kümme protsenti) vähem keharasva kui teistel hiirtel, leidis Kondo töörühm.

Hoolimata dieedinõuannete ja hoiatuste, et ülekaalulisega kaasnevad tervisehäired, lakkamatust turmtulest saabub uus avastus ajal, mil ameeriklaste toitumisharjumused on hakanud halvenema. Möödunud kuul rõhutasid teadlased, et praegu võtab tervislikumatele eluviisidele kutsuvaid nõuandeid kuulda vähem kesk- ja vanemaealisi ameeriklasi kui veel kahe kümnendi eest.

Uus uuring kinnitab oletust, et äädikhape võitleb rasvumisega, lülitades sisse geene, mis toodavad rasvade lõhustamises osalevaid valke, kahandades sel moel organismis talletatava rasva osakaalu.

Siiski on kinnitamiseks, et vastava mõju ka meile laieneb, vaja teha veel inimkatseid.

Uuringu tulemused ilmuvad Ameerika keemialiidu ajakirja Journal of Agricultural and Food Chemistry 8. juuli numbris.