California Berkeley ülikooli teadlased leidsid oma Indoneesia rannikuvetes läbiviidud uuringutes, et metsikud kaheksajalad on kaugel oma vangistuses viibivate liigikaaslaste üksildastest ja ebaromantilistest eluviisidest.

Teadlased jälgisid põhjalikult Abdopus aculeatus nimelist apelsinisuurust kaheksajalga mitmeid nädalaid ja avaldasid hiljuti oma uurimustöö ajakirjas Marine Biology.

Nad olid tunnistajaks, kuidas macho isased hoolikalt valivad oma partnerit, seejärel kaitsevad oma vastselt kodustatud kaasat säherduse armukadedusega, et võivad oma kuni 2,5-meetriste haarmetega romantikat otsiva rivaali kergesti ära kägistada.

Vaatlejad täheldasid ka pisemaid salalilke isaseid kaheksajalgu, kes ujudes emaste kombel häbelikult mööda põhja ja varjates oma isaseid pruuni triipe, hiilivad ohtu mitte aimavatele emastele selga kargamise eesmärgil sellisel viisil ligi.

Kui isane kaheksajalg peab oma aega veetma emast kaitstes, tahab ta kaitsta võimalikult suurt vastassugupoole esindajat, kuna suurem emane produtseerib rohkem mune. „See on nagu investeerimisstrateegia,“ kirjeldab olukorda Berkeley ülikooli teadalane Roy Caldwell.

Ligikaudu kuu aega peale järglaste ilmaletoomist, mis toimub üks kuu peale viljastamist, lahkuvad elust nii emane kui isane kaheksajalg.

Kaheksajalad ei sure seksi pärast. Selline on lihtsalt nende bioloogiline eripära anda järglasi kord oma lühikese, ühe aasta kestva elu jooksul.