Geen LRRTM1 kontrollib, millised ajuosad kontrollivad kõnet ja emotsioone. Aju tööpõhimõte on asümmeetriline — paremakäeliste puhul kontrollib aju vasak poolkera keelt ja kõnet ning parem poolkera emotsioone, vahendab Novaator BBC-d.

Vasakukäelistel on kõik vastupidi ning teadlaste sõnul on just geen LRRTM1 selles süüdi.

Oxfordi ülikooli Wellcome Trusti inimgeneetikakeskuse teadlane Clyde Francks ütles, et edasiste uuringute esimene eesmärk on uurida geeni mõju aju ebasümmeetria kujunemises.

Asümmeetrilisus on aju üks olulisemaid omadusi ning mitmete psühhiaatriliste haiguste puhul on see häiritud.

Francksi sõnul ei peaks vasakukäelised muretsema vasakukäelisuse ja skisofreenia seose pärast. “Skisofreenia väljakujunemist mõjutavad mitmed tegurid ning enamikul vasakukäelistel ei juhtu midagi,” ütles ta. “Geeni täpne roll on senini veel meile teadmata.”

Umbes iga kümnes inimene on vasakukäeline, seni pole teadlased leidnud vasaku- ja paremakäelistel olulisi erinevusi.

Mullu ilmunud Austraalia teadlaste uuringus selgus, et vasakukäelised suutsid arvutimänge mängides või sportides kiiremini mõelda. Prantsuse teadlased leidsid, et vasakukäelisus on käsivõitluses eelis. Vasakukäelisust on seostatud ka mõnede haiguste kõrgenenud riskiga, samuti suurema õnnetusse sattumise ohuga.

Londoni Guy haigla geneetikakonsultant Fred Kavalieri sõnul ei peaks vasakukäelisi skisofreenia eest hoiatama. “Skisofreenia kujunemisel on palju tegureid, see võib olla vaid üks väike tükike puslest.”