Pärast Nõukogude Liidu lagunemist on Venemaal pidevalt vaieldud, kas Moskvas Punasel väljakul mausoleumis hoitav Lenini muumia tuleks maha matta või mitte. Tsiviliseeritud inimeste kombel mahamatmist nõudis ka tema abikaasa Nadežda Krupskaja.

Zjuganovi sõnul vastab Lenini mufitseeritud surnukeha viibimine mausoleumis täielikult kristluse kommetele.

Balsameeritud Lenin Moskva mausoleumis

„Selline Lenini kalme vastab õigeusu kaanonitele ja traditsoonidele. Rahunege maha ja ärge tõmmelge. Teie [ümbermatmise pooldajad] kavatsete korraldada järjekordse Tšetšeenia sõja Punasel väljakul,“ ütles KPRFi juht esmaspäeval infoagentuuris Interfax antud pressikonvetrentsil.

Sealjuures juhtis Zjuganov tähelepanu tõigale, et Lenini matmisviis pole erandiks. Muu hulgas viitas ta Ilja Murometsile, keda saab siiani näha. Tema säilmed asuvad Kiievi-Petseri peakloostris (Kievo-Petšorskaja Lavra), kus surnud (pühakuid) ei maeta maa sisse.

Zjuganov märkis ka, et ei tohi ümber matta neid, kelle koht on Kremli seina äärde määratud. „Ümbermatmine on võimalik vaid sugulaste nõusolekul, kuid keegi neist pole Punaselt väljakult säilmete äraviimise poolt sõna võtnud.“