Vääveldioksiidi kaastoimel tekivad paarikümne kilomeetri kõrgusel stratosfääris väävelhappest ja veest koosnevad aerosooliosakesed, mis peegeldavad päikesekiirgust maailmaruumi tagasi, mistõttu Maakera saab Päikeselt vähem sooja.

Varasemate uuringute tulemusel on jõutud järeldusele, et aerosooliosakeste hulga suurenemine stratosfääris on alates 2000. aastast vähendanud umbes veerandi võrra seda soojendavat mõju, mida Maakerale peaksid avaldama inimtegevuse toimel atmosfääri jõudvad niinimetatud kasvuhoonegaasid.

Uurimistöö juht Ryan Neely ja ta kolleegid kirjutavad nüüd ajakirjas Geophysical Research Letters, et just väikestest ja keskmise suurusega vulkaanidest pärinev vääveldioksiid on selle soojenemise pidurdumise peamisi põhjusi. Varasemates uuringutes on peapõhjuseks peetud pigem tööstustegevusest pärinevat vääveldioksiidi, mida satub atmosfääri üsna suures koguses näiteks Hiinast ja Indiast.

Uus uuring ja selle järeldus rajanevad stratosfääri aerosoolikihi läbipaistvuse muutuste pikaajalistel mõõtmistel. Nähtusi simuleeriti võimsal arvutil keeruka mudeli abil. Ja jõutigi tulemuseni.