Reeglina ei tule kellelegi meist pähegi tarvitada toiduks liha, mis on vanem kui päev või paar.

Kuid tänu mehele nimega Alexandre Polmard on nüüd igaühel, kel rahakott puuga seljas, võimalik nautida „vintage-liha“ lehmadelt, kes tõurastati kümneid aastaid tagasi!

Prantsuse lihunik pakub klientidele maailma kõige kallimat liha, mida on laagerdatud erilisel „talveune-meetodil“ (pr hibernation), mille 1990. aastatel leiutasid tema vanaisa ja isa.

Lihale puhutakse 43 miinuskraadi juures peale külma õhku kiirusega 120 kilomeetrit tunnis, tänu millele võiks see teoreetiliselt värskena püsida igavesti. Sellises keskkonnas liha ei roisku ning maitseb alati hästi.

Tõsi, taoline töötlemine pole odav. Näiteks maksab 2000. aastast pärinev côte de bœuf (ribiga küljetükk) umbes 3000 eurot. Hinna sees pole mitte ainult hibernatsiooniprotsessi maksumus, vaid ka kulutused eksklusiivse veisetõu Blonde Aquitaine kasvatamisele.

Pollard ja tema perekond peavad veisekarja Sain Mihieli linna lähistel Prantsusmaa kirdepiirkonnas.

„Minu perekonnale ei tuleks pähegi kasvatada loomi lautades, kus neil pole ruumi ringi jalutada,“ selgitas ettevõtja. „Siin saavad nad vabas õhus liikuda, elada metsades ja pargimaastikul. Meil on mitu katusealust, kuhu nad võivad soovi korral vihma või lume eest varjule minna. Elu on neil siin nagu viietärnihotellis!“

Pealeselle kõneleb lihunikust karjakasvataja loomadega iga päev veendumaks, et nood elavad stressivaba ja mugavat elu päris lõpuni välja.

Alexandre Polmard selgitas, et kui veised on stressis, kasvab nende organismis glükogeeni ja piimhappe hulk, mis teeb liha maitsetuks ja vintskeks. Niisiis kulutab mees miljoneid oma veistele sobiva taristu loomiseks, tõurastades nädalas vaid kuni neli looma.

Lihakogus, mida Polmard toodab, on nii väike, et tema lihakauplus Pariisis näeb välja rohkem kvaliteetveinide poe kui lihunikuäri moodi.

Kliendid oskavad aga mehe pingutusi hinnata — nimekiri inimestest, kes on väärisliha proovimiseks end mitu kuud varem järjekorda pannud, on päris pikk.

Kõige eksklusiivsemad ja kallimad tükid reserveeritakse käputäiele Michelini tärnidega pärjatud tippkokkadele ning Polmard kinnitab, et külastab neid kõiki isiklikult veendumaks, et kokad mõistavad kõiki liha nüansse ja peensusi.

Üks ainulaadset liha pakkuvatest restoranidest on „Caprice“ Hongkongi hotellis Four Seasons. Restorani seitsmekäigulises lõunamenüüs on aukohal praad nimega „Polmard’s Rare Millésime Côte de Bœuf, Vintage 2000“, mis huvilisele einestajale läheb maksma 5500 Hongkongi dollarit ehk umbes 653 eurot.

Lõpetuseks prantsuskeelne ülevaade Polmardist ja tema tööst: