Hongkong on kurikuulus ropult kalli kinnisvaraturu ja ebainimlike puurilaadsete eluasemete poolest, milles mõned elanikud on sunnitud magama.

Paljudes sellistest „majutusüksustest“ puuduvad elementaarsed mugavused nagu veevärk ja privaatne käimla, rääkimata õhukonditsioneeridest, mistõttu pole ime, et mõned inimesed eelistavad veeta öid McDonald’si einelates.

2015. aastal loendati Hongkongis 256 taolist „pagulast“, kuid tänavu aasta alguses avaldatud andmed annavad mõista, et nende hulk on viimase kolme aasta jooksul kasvanud vähemalt poole võrra ja jätkab eeldatavasti kasvamist tulevikus.

Rahvusvahelise noorsoo-organisatsiooni Junior Chamber International läbi viidud uurimuse osutusel on suurem osa „McMagajatest“ Hongkongis väikeste korterite omanikud või üürijad, kuid nende elutingimused kahvatuvad selle kõrval, mida McDonald’sil pakkuda on.

Suurem osa uuringusse hõlmatud inimestest kinnitas ka, et neil on stabiilne töö, kuid nad isegi ei unistanud oma praeguse sissetuleku juures paremast elamispinnast. Sageli nimetatakse neid palgavaesteks (ingl the working poor).

Ehkki vaesus on „McPagulaste“ nähtuse peamine põhjus Hongkongis, ei ole see kindlasti ainus. Mõned eelistavad McDonald’si einelates magada sellepärast, et on üksildased või soovivad põgeneda peretülide eest.

„Varem ma magasin kodus, aga siis avastasin, et saan magada siin. Siin toimub kogu aeg midagi, noored käivad siin mängimas ja leidub ka teisi minusuguseid,“ rääkis üks 62-aastane naisterahvas ajalehele South China Morning Post.

Hiina riikliku ülikooli sotsiaaltöö aseprofessor Wong Hung väidab, et ehkki elamispindade hullumeelsed hinnad võivad olla algpõhjus, mis inimesed hamburgerirestoranidesse ajas, on see, mis neid seal kinni hoiab, hoopis üksildus.

Seni on ametivõimud McPagulasi suuresti ignoreerinud hoolimata sellest, et mitu valitsusvälist organisatsiooni on kannustanud linna panustama rohkem taskukohase majutuse võimaldamisse ja kodutute varjupaikade toetamisse. Erinevalt paljudest vaesematest kogukondadest on Hongkongil tegelikult olemas rahalised ressursid probleemi lahendamiseks.

Uuring näitas, et sajad küsitletud McPagulased külastavad sageli 84 McDonald’si Hongkongis tegutsevast 110st einelast, mis on avatud ööpäevaringselt. Kõige populaarsem kiirtoidusöökla, mis tegutseb Tsuen Wani linnaosas, on koduks koguni 30 McPagulasele.

Hongkong on jõukuse jaotuse poolest üks ebavõrdsemaid kohti maailmas; üks viiest kohalikust elab valitsuse ametliku statistika andmetel vaesuses.