„No taeva arm! Me ei tea seda, kas me järgmine nädal Soome saame! Jumal, mis siin Aafrikast rääkida," tõdes väliminister Urmas Reinsalu virtuaalse allkirjastamistseremoonia järel.

Tõsisemal toonil jätkates märkis minister, et väliministeeriumile on tegelikult küllakutsed laekunud sellistelt riikidelt nagu Tuneesia, Maroko, Egiptus, Sudaan ja Keenia ning suheldud on ka Lõuna-Aafrika Vabariigi, Nigeri ja Etioopia esindajatega.

„Tahan öelda, et oleme ettevõtjate jaoks, kes tahavad Aafrikas äri ajada, ühe telefonikõne kaugusel. Olen valmis võrdselt ja õiglaselt kõiki meie ettevõtjaid koheldes otse suhtlema, kirja saatma Aafrika kontingendil olevatele kolleegidele. Reaalajas saame lubada ka video-ärifoorumeid," rääkis minister.

Täna sõlmiti välisministeeriumis koostöökokkulepped Ida-Aafrika Teadus- ja Tehnoloogia Komisjoniga (EASTECO) ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liiduga (ITL). EASTECO liikmesriikideks on Keenia, Ruanda, Uganda, Tansaania, Burundi ja Lõuna-Sudaan. Aafrika suuna tugevdamiseks on värskelt ametisse asunud ka erivolitustega diplomaatiline esindaja Aafrika majandusküsimustes Margus Rava.

Urmas Reinsalu sõnul on koostööleppe peamiseks mõtteks ekspordivõimaluste avardamine Eesti ettevõtete jaoks „huvitavatele, põnevatele ja arenevatele" turgudel Aafrikas.

Nii Urmas Reinsalu kui Soome väliminister Pekka Haavisto olid eile Tallinnas kohtudes mõlemad seda meelt, et piirid kahe riigi vahel tuleb hoida nii kaua lahti kui vähegi võimalik, võttes selle tarbeks kasutusele uusi meetmeid - näiteks on mõttes võimendada sõlmpunktides testimist.