Tavatu katse viisid läbi lennuturvalisusest dokumentaalfilmi teinud Suurbritannia telekanal Channel 4 ja produktsioonifirma Dragonfly. Filmis simuleeriti lennuõnnetust, milles päris reisilennuk Boeing-727 kukutati taevast otse Sonora liivakõrbesse, kirjutab The Daily Mail.

Reisilennukis olid katse tarbeks ka murduvate "luude" ja anduritega varustatud mannekeenidest "reisijad". Lennuki kokkupõrge maapinnaga jäädvustati nii Boeingu salongist kui ka väljast.

Lennukit juhtinud piloot hüppas 2500 jala (762 meetrit) kõrguselt alla ja selle piloteerimist jätkas Cessna väikelennukis viibinud piloot raadio teel. Kokkupõrge maapinnaga oli nii võimas, et rebis esimesed 11 istmete rida kere küljest lahti ja pühkis kogu Boeingu esiosa minema.

Kui reisilennuki salongi esiosa tabas 12G tugevune jõud, siis tagaosas oli see "vaid" 6G-d. Spetsialistide hinnangul poleks esimese klassi reisijad õnnetuses ellu jäänud. Samas 78 protsenti teistest reisijatest oleks pääsenud. Ellujäämise šansid paranesid vastavalt sellele, kui tagapool reisijad oleksid istunud.

Testnukud olid kinnitatu turvavöödega ja pandud istuma avariiasendisse - kummargile käed põlvede ümber, teine osa oli püsti jäetud. Istujad oleksid jäänud ellu, samas kui seisjad saanuks tõsiseid peaajutraumasid.

Channel 4 näitab poolteist miljonit USA dollarit maksma läinud dokumentaali oktoobrikuus.