Lõuna-Ameerikas elutsevad, umbes 250 grammi kaaluvad isased valge-kellalinnud (ld Procnias albus) on värske uurimuse osutusel kõige valjema lauluga linnud maailmas.

Massachusettsi Amhersti ülikooli bioloog Jeff Podos ja Brasiilia Amazonase-uuringute instituudi INPA teadlane Mario Cohn-Haft salvestasid isase valge-kellalinnu pulmahüüdu ja järeldasid, et see on vähemalt üheksa detsibelli võrra valjem kui seni maailma valjuhäälseimaks linnuks peetud, samuti Amazonase vihmametsades elutseva hääliskotinga (ld Lipaugus vociferans) laul.

Linnu paaritumishüüu helivaljuse tipp teadlaste tehtud salvestisel küündib 125,4 detsibellini, mis ületab oluliselt inimese valuläve ja mida võiks võrrelda hüdraulilise rammi (ingl pile driver) töötamisel tekkiva heli tugevusega.

Teadusajakirjas Current Biology ilmunud uurimuse autorid kirjutavad, et isase valge-kellalinnu kisa oli nii vali, et tekitas küsimuse, kuidas emaslinnud ilma ränga kuulmiskahjustusega riskimata seda üldse kuulata suudavad.

Uurijad märkisid, et ehkki mõnikord liituvad emaslinnud laulva isasisendiga, eemalduvad nad kõrgemate nootide ajal isaslinnust ohutumasse kaugusesse.

Seni pole uurijail selget vastust küsimusele, miks emaslinnud kuulmiselundkonna kahjustuste ohust hoolimata äärmiselt valju laulu üldse taluvad, kuid teadlased oletavad, et nad üritavad sel ajal isaslinde lähedalt hinnata.

„Me ei oska öelda, kuidas väikestel elusolenditel õnnestub nii valju heli tekitada. Oleme alles bioloogilise mitmekesisuse selle tahu mõistmise lävel,“ nentis Jeff Podos, lisades, et valge-kellalinnu laul on küll oluliselt valjem helidest, mida suudavad kuuldavale tuua märksa suuremat kasvu loomad nagu möiraahvid või piisonid, aga samas mitte päris nii vali kui häälitsused, mida on suutelised tekitama nt lõvid või elevandid.

Üks asjaolu, mida uurijad märkasid, oli, et mida valjemaks muutusid valge-kellalindude paaritushüüud, seda lühemat aega need kestsid, mis annab mõista, et lauluheli tekitamise juures on oluline roll õhu hulgal, millele seab ülempiiri linnu tillukese hingamiselundkonna maht.