Loetledes ükshaaval niinimetatud „müüte“, mis ümbritsevad maiade kalendri lõppemist, lükkavad astronoomia- ja planetoloogiaeksperdid ümber kõik väited, et Päike hävitab Maa atmosfääri või et senitundmatu planeet põrkab Maaga kokku, vahendab Daily Mail.

Kuigi ühtki hinge ei oleks USA kosmoseagentuuri üle irvitamas, kui nad peaksid eksima, paistavad NASA teadlased olevat nii kindlad elu jätkumises Maal, et video, mis oli plaanis avaldada 22. detsembril, pandi üles juba kolmapäeval.

„Kui te seda videot vaatate, tähendab see vaid ühte asja – maailm ei lõppenud eile,“ algab enneaegselt avaldatud video.

NASA videos väidetakse, et apokalüptilised teooriad on rajatud tohutule väärarusaamale.

Arheoastronoomia keskuse direktor doktor John Carlson ütleb, et maiade kalender ei lõpe tegelikult 2012. aasta 21. detsembril.

„Ei ole olnud mingeid maiade ennustusi, mis ennustavad maailmalõppu,“ ütleb Carlson, kes on uurinud 2012. aasta fenomeni 35 aastat. „Maiade arusaam ajast muudab tänaste astronoomide oma tühiseks. Meie teaduse järgi toimus Suur Pauk 13,7 miljardit aastat tagasi, aga maiade varemetes on kuupäevi, mis ulatuvad tagasi miljard miljardit korda kaugemale kui see. Maiade pikaajaline kalender oli mõeldud selliste pikkade ajavahemike üle arvepidamiseks ning see on kõige keerulisem kalendrisüsteem, mis on kunagi välja arendatud.“

Seletades, et maiade kalender meenutab auto odomeetrit, räägib dr Carlson videos, et kalendril saab lihtsalt teatud punktis ring täis ja ta hakkab ennast kordama.

„See kordus on 2012. aasta fenomeni võti,“ ütleb Carlson. „Maiade teoloogia järgi loodi maailm 5125 aastat tagasi kuupäeval, mida meie kirjutaksime 11. august 3114 enne Kristust. Sellest kuupäevast on möödunud 13 baktunit ja nüüd jõutakse taas nulli, kuid ükski hävinguennustus ei lange selle punktiga kokku.“

Teine teooria väidab, et Maa magnetväli pöörab ennast pea peale, millel on hirmsad tagajärjed, nagu võimsad orkaanid ja kõigi elektrooniliste sidesüsteemide rivist välja langemine.

Mõned usuvad, et Maa suundub enese teadmata pea ees musta auku keset Linnuteed, mis imeb inimkonna olematusse.

Dr Carlsoni sõnu toetab NASA Maa-lähedaste objektide programmi juht dr Don Yeomans, kelle sõnul ei ole kokkupõrkekursil Maaga ühtki teadaolevat asteroidi ega komeeti.

Ka pole olemas mingit kurja planeeti, mis meid hävitama tuleks.

Kui tõesti oleks olemas mingi planeet või komeet, mis meid järgmisel nädalal hävitaks, oleks ta juba särava tähena taevas näha.

Veel üks NASA ekspert Lika Guhathakurta, kes juhib programmi Elu Koos Tähega, eitab ka igasugust ohtu Päikese poolt.

„Praegu läheneb Päike oma 11-aastase tsükli tipule, kuid see on kõige nõrgem päikesetsükkel viimase 50 aasta jooksul,“ ütles Guhathakurta.