Bolton Strid on üks kitsas lõik Põhja-Inglismaa Yorkshire’i krahvkonnas voolavast Wharfe’i jõest, mille pakutav maaliline vaatepilt ei klapi hästi kokku selle jubeda mainega.

Mitteametlikult peetakse Stridi maailma kõige ohtlikumaks vooluveekoguks, kuhu väidetavalt on uppunud viimane kui üks inimene, kes sinna sisse kukkunud on.

Ametlikult pole Bolton Stridi nimelise jõelõigu ohvrite arv küll teada, kuid veekitsus on oma saatuslikkuse poolest siiski Inglismaal kurikuulus.

Üks teguritest, mis jõelõigu nii ohtlikuks teeb, on selle tüüne ja ohutu väljanägemine, mistõttu võib jõekaldalt leida silte hoiatusega: „Strid on ohtlik ja on minevikus elusid nõudnud. Palun, ärge minge pervele liiga lähedale! Ettevaatust, kivid on libedad!“

1998. aastal jõudis uudis mesinädalate veetmise käigus usutavasti Bolton Stridi uppunud abielupaarist üleriigilistesse ajalehtedesse, ent teateid jõekitsuse hukatuslikust iseloomust võib leida juba mitme sajandi tagusest ajast. Ühe legendi kohaselt kaotas Stridis 12. sajandil elu Šotimaa kuningriigi troonipärija.

Green Fieldi jõe (ingl Green Field Beck) ja Oughtershaw’ jõe (Oughtershaw Beck) ühinemiskohast algav, ligi 105 km pikkune Wharfe’i jõgi (River Wharfe) on üldiselt madal ja lai; ühe kalda kaugus teisest on keskeltläbi vähem kui kümme meetrit.

Strid on aga hoopis teistsugune. Maastikuvormid suruvad seal muidu laia jõe järsku kitsaks kokku, nii et mõnes kohas on vesi sunnitud voolama ülesmäge.

Bolton Stridiks nimetatavas lõigus on vesi ka märksa sügavam ja keeriselisem kui ülejäänud Wharfe’i jões ning selle põu kubiseb veealustest koobastest ja eenduvatest kaljuservadest. Tugevad hoovused tõmbavad sügavusse ja tõenäoliselt peksavad vastu jõesängi kaljuseid seinu kõike, mis Stridi sisse kukub.

Bolton Strid pälvis ohtralt tähelepanu veebis 2016. aastal, mil briti videopäevikupidaja Tom Scott tutvustas seda videos pealkirjaga "The most dangerous stretch of water in the world" (ee „Maailma kõige ohtlikum vooluveekogu“).

„Enamasti paistavad sellised asjad kaugele, aga see siin on lihtsalt üks süütu välimusega ojake keset metsa,“ rääkis Scott. „Sellest pole raske üle hüpata — ja mõned inimesed teevadki seda. Kui hüpe aga ebaõnnestub, tähendab see kindlat surma.“

(Websteri inglise keele sõnaraamatu 1913. aasta väljaandes leiduva määratluse kohaselt tähendabki Yorkshire’i-murdeline unarsõna „strid“ järskude kaljukallastega (jõe)kitsust, millest võib ühe sammuga üle astuda.)

Üks kõige hiljutisemaid Bolton Stridiga seotud tragöödiaid juhtus 2010. aastal, kui väike poiss kaljusel kaldal libises, vette kukkus ja uppus.

Hoolimata kohutavast kuulsusest on Bolton Strid matkasõprade ja seikluseotsijate seas populaarne turismi-sihtkoht.