Enam veel, ingliskeelne slängisõna geek, mis oli kunagi halvustava tähendusega, kätkeb endas nüüd glamuursust ja seda kasutatakse uhkusega, k.a naissoo esindajate poolt.

Aga kuidas geek vanglakaristust kandes hakkama saaks? Sellele annab ühe võimaliku vastuse saidil Quora ilmunud ingliskeelne meenutus.

Minimemuaari postitanud anonüümne kasutaja ja arvutinohik kirjeldab, kuidas ta 9-kuulisest vanglakaristusest 4,5 reaalselt "rootsi kardinate" taga veetis ja mis eeliseid võivad tehnoloogiateadmised vangistuses tuua.

Ta viibis kahes Ühendkuningriigi vanglas ja kirjeldab muu hulgas üsna detailselt koledusi, mida pealt nägi, aga sellest võib teravate elamuste huviline ise lugeda.

Selgub, et tehnikatundmine muudab elukvaliteeti vangistuses oluliselt paremaks (mida lugeja juba ilmselt ka ise eeldas). Alates võimalusest mänguseade PS2 enda kongi saada kuni selleni, et tähtsamad ninad teda enda kaitse alla võtsid.

Autor kirjeldab, kuidas talle väikeste teenete eest nagu telefoni turvakoodi väljaselgitamine lisahüvesid võimaldati. Selleks hakkas ta muide kõiki 10 000 varianti järjest sisse toksima ja jõudis kusagil pärast 2000 katsetust lõpuks sihile.

Nagu meenutuses selgus, oli tema käsutuses teatud vana telefonimudel, mis lubas lõputult uusi turvakoode sisestada, kui ka eelnevad katsed valeks osutusid.

Ta leiab kokkuvõttes, et vanglakogemus muutis teda paremaks inimeseks ega pole õnneks hilisemale tööelule negatiivset pitserit surunud. Nii et lõpp hea, kõik hea, vist.

Loo moraal iseenesest on tuttav ja paljukuuldud: leia võimalus kasulik olla ja inimesed tahavad sind tunda ja aidata. Ning: kui sul on vähegi kooliharidust, tuleb see kasuks ka vangina (dokumentidesse puutuv vms).

Aga põnev ja värvikas lugemine on see igatahes. Loe ise ka saidil Quora

(Jah, ma tean, geek võib tähendada muidugi ükstapuha millise valdkonna entusiasti ega pea piirduma arvutite või moodsate tehnikavidinatega, aga sellel pole meie artikli kontekstis tähtsust.)

Ülalolev foto on illustratiivse tähendusega ega kujuta osa vanglast, kus meenutuse autor viibis.