65-aastane mask-albatross Wisdom on maailma vanim teadaolev vabas looduses elav lind. Lind rõngastati esmakordselt aastal 1956 ja siis hinnati ta vanuseks viis aastat. Wisdom pesitseb alati samas kohas, Vaikses ookeanis Midway atollil asuval looduskaitselal.

Wisdom on arvutuste järgi elu jooksul lennanud peaaegu viis miljonit kilomeetrit. Kõrge vanus ja suur kilometraaž ei vähenda tema emavõimeid: selle kuu alguses haudus ta munast välja poja, kellele anti nimeks Kukini ja kes on hinnanguliselt ta neljakümnes järeltulija.

Albatrossid on monogaamsed linnud, kes jäävad partneriga kokku elu lõpuni. Wisdomi kõrvalt on surm paraku aja jooksul mitmed isaslinnud minema viinud ja tema praeguse partneri Goo vanus pole teada, ehkki koos on nad olnud juba mitmeid aastaid.

Asjatundjate sõnul pole ajahammas Wisdomile mingeid jälgi jätnud ning ta on jätkuvalt vilgas ja nooruslik. Omapärane on, et ka ornitoloog Chandler Robbins, kes linnu esmakordselt noore mehena rõngastas, on kõrgele eale (mees on praegu 97) vaatamata jätkuvalt aktiivne ning lööb kaasa linnu-uuringute projektides.

Emastel albatrossidel, kes munevad vaid ühe muna aastas, midagi menopausi sarnast ei eksisteeri. Kodukanad aga – eriti need, kes elu jooksul palju munenud on – võivad ajapikku kaotada võime muneda kõva, paksu koorega mune.

Kuigi Wisdomi vanus on märkimisväärne, on vangistuses linnud kauemgi vastu pidanud: Chicago loomaaias elab praegugi kakaduu nimega Cookie (82), üle-eelmisel aastal suri Adelaide`i loomaaias aga flamingo nimega Greater, kes oli selleks hetkeks vähemalt 83 aastat vana.

Allikas: National Geographic