Konkreetne määrus oli ilmunud Uus-Meremaa valitsuse kodulehele, mis lubab riigis õppivatel välistudengitel küll muid kõrvaltegevusi, aga mitte prostituudina töötamist.

Täpsemini, peavad nad selleks tegevuseks võimudelt eelnevalt loa hankima, vahendab ajakiri Spiegel. Prostitutsiooniga tegeleda ei tohi, aga massöörina töötada siiski võib.

Uus-Meremaal õpib 70 000 välismaalast, kellest paljud üritavad
õpingute kõrval ka lisateenistust hankida. Praegu pole küll teada kui
tõsine probleem prostitutsioon sealsete välistudengite seas on, aga
keelava määruse ilmumine viitab, et mingi ajend pidi
immigratsiooniametil siiski olema.

Mõnes Aucklandi linnajaos on legaalne prostitutsioon tekitanud juba kümme aastat tõsist pahameelt:

Prostitutsiooni seadustamine läks Uus-Meremaal 2003. aastal läbi üle noatera - 60 häält poolt, 59 vastu ja üks ei osalenud hääletusel 120-liikmelises parlamendis. Kümme aastat hiljem pole vaidlus selle seaduse õigsuse üle siiani lõppenud.

Väidetavalt seadustamine isegi vähendas prostituutide hulka sealsetel tänavatel, samas kui alaealiste prostitutsioon on riigis kestvaks probleemiks. Vähemalt legaalsed bordellid enam alaealisi ei palka. 2005. aasta hinnangu järgi töötas riigis ligi 6000 prostituuti, sh 2600 massaažisalongides, 1400 eraettevõtjana, 637 tänavaprostituudina jne. 2011. aasta andmed räägivad 3500 prostituudist, enamik neist Aucklandis. Kui ka väike osa välistudengitest mustal turul sama teenust pakuks, tähendaks see juba otsest majanduslikku kahju tervele prostitutsioonitööstusele. 

Hiinlastest prostituute on Aucklandis näiteks 1700, kuid pole teada kui paljud nendest on riiki tudengiviisaga saabunud. Ja kas mõni neist üldse õppimisega tegeleb.