Septembris andis Wyomingi osariigi ühe-mehe-linnake Buford teada uuendusest: linn kannab nüüdsest nime PhinDeli Town Buford.

Kolka-asulal on kuulus piirisilt, mis teatab, et linna elanikkond piirdub ühe inimesega. Elanikul on ka täiesti isiklik ja ainulaadne posti-sihtnumber — 80252.

2012. aasta kevadel otsustas Bufordi ainus elanik ja eraettevõtja Don Sammons (pildil), et on aeg 147 aasta vanune linn maha müüa.

Ta pandi asula oksjonile veebilehel Williams & Williams ning selle ostis 900 000 dollari eest endale anonüümne pakkuja Vietnamist. "See on tõeline Ameerika unelm!" kirjutas too oma ostu selgitavas avalduses.

Sammons ostis Bufordi linna ning kolis koos abikaasa ja pojaga sinna elama 1980. aastal.

Iseennast nii omanikuks kui ka linnapeaks kuulutanud, õnnestus tal turustada Bufordi kui riigi kõige väiksemat linna. Intrigeeriv tiitel meelitas linnakesest läbi põikama turiste, kes olid teel Yellowstone'i rahvusparki.

Pärast naise surma ja poja minemakolimist otsustas Sammons linna oksjonile panna. "Mina tõin Bufordi 21. sajandisse," rääkis mees ajakirjale The New Yorker. "Juhtisin linna nii kaugele kui suutsin."

Nüüd oli kord Pham Dinh Nguyeni käes. 38-aastane eraettevõtja sai endale kinnisvara — kümme aakrit maad, viis hoonet koos esmatarbekaupluse ja kütusetanklaga, mis üheskoos kannavad nime Buford Trading Post (Bufordi kaubavahetusjaam) ning moodulmaja —, mis oli meelitanud enampakkumisele inimesi 46 riigist.

Foto: AP

Tehniliselt võttes ei saa linna küll müüa, kuna see on osariigi seaduste kohaselt kogukond, mille registreerimine aktsiaseltsina pole võimalik (ingl unincorporated community), kuid Nguyen ostis koos kõige juurdekuuluvaga täies mahus ära kogu sealse kinnistu.

Pärast mullu aprillis teostatud ostu-müügitehingut püsis Bufordis kuni 2013. aasta septembri algupooleni vaikus. Siis andis Nguyen teada, et tema on oksjoni võitja ning kuulutas välja linna vastse nime.

Ho Chi Minh City elanik Nguyen kuulutas, et kavatseb hakata Buford Trading Postis müüma PhinDeli kaubamärgiga kohvi, loodab äri laiendada üleriigiliseks ja viia selle viimaks rahvusvahelisele turulegi.

"Ta ütles: "Jah, muidugi võin ma kolida Los Angelesse ja avada seal kohvipoe nagu kõik teised"," selgitas Buford Trading Posti taasavamistseremoonial otsust ärimehe pressiesindaja. "Teine võimalus oli võtta omaks täiesti teistsugune lähenemine ning rakendada kohvisordi müügi edendamiseks suust-suhu-turundust ja proovinäidiste jagamist."

Sammons, kes on praeguseks üks Colorado osariigi Lovelandi linna 70 000 elanikust, on andnud nõusoleku hakata distantsilt juhtima linnakese ainsat äri, mis nüüd pakub külastajaile Vietnami kohvi.

Partnerluse näol on tegu rohkem kui ainult geograafilises mõttes ebatavalise kooslusega Sammonsi jaoks, kes võitles Vietnami sõjas.

"Asjaolu, et 45 aastat hiljem teeme me koostööd ja nimetame teineteist sõpradeks, on minu arust lihtsalt fantastiline," rääkis mees ajalehele Wyoming Tribune Eagle.

Foto: REUTERS

Ehkki kumbki mees PhinDeli Town Bufordis ei ela, seisab kohapeal resideeruv majahoidja hea selle eest, et piirisilt kirjaga "Elanikkond: 1 hing" jätkuvalt täpne püsib.