Hotelli personali sõnul lahkus 29-aastane Snowden hotellist esmaspäeva keskpäeval. Ajakirjandusel pole õnnestunud mehe asukohta siiani kindlaks teha, kuid arvatakse, et mees viibib endiselt Hongkongis.

Ajalehele Guardian antud eksklusiivintervjuus ütles vilepuhuja, et "on tõeliselt traagiline, kui üks ameeriklane peab minema vähem vaba mainega kohta".

Hongkongi pages info lekitaja 20. mail, jättes Hawaiile maha 200 000 dollari suuruse palgaga töökoha, sõbratari ja perekonna.

Snowden on alates eelmisest nädalast lekitanud ajakirjandusele hulgaliselt ülisalajasi dokumente USA eriteenistuste jälgimisprogrammide ja ulatusliku andmete kogumise kohta, tuues päevavalgele USA ajaloo ühe suurema jälgimis- ja infokogumisskandaali.

Guardiani sõnul on selgunud, et miljoneid inimesi üle kogu maailma kuulatakse pealt ja jälgitakse nende internetitegevust.

Ameerika Ühendriikide Riikliku Luuredirektori pressiesindaja ütles esmaspäeval ajakirjandusele, et juhtunut käsitletakse justiitsministeeriumi poolt kui kriminaalkuritegu.

Valge Maja veebilehele on aga tekkinud petitsioon, mis kutsub Snowdenile armu andma ja teda kangelaseks nimetama. Algatusele on oma allkirja andnud juba üle 38 000 inimese.

Washington Post korraldatud avaliku arvamuse küsitluse põhjal leiab aga enamik ameeriklasi endiselt, et valitsusel on jälgimistegevusega õigus tegeleda, kui sellega on võimalik vähendada terrorismiohtu.